Ministři EU proberou mírový plán pro Blízký východ

17.02.2020
Euroskop,ČTK

Mírový proces na Blízkém východě či vývoj situace v Libyi budou dnes tématy jednání ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie. Se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem proberou také možnosti posilování vztahů s africkými státy.

Ministři budou mít první příležitost prodebatovat návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa, který podle šéfa Bílého domu obsahuje základy pro vytvoření palestinského státu po boku Izraele. Plán přitom označuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město Izraele a židovskému státu umožňuje anektovat „valnou většinu“ izraelských osad na Západním břehu Jordánu, které většina zemí považuje podle mezinárodního práva za nelegální.

Plán, který Izrael přivítal a Palestinci odmítli, před dvěma týdny odsoudil Borrell, jenž zdůraznil nepřijatelnost anexe okupovaných území. Několik zemí včetně Česka se však s textem, který chtěl Borrell původně prezentovat jako vyjádření EU, zcela neztotožnilo. Dnes budou ministři zahraničí debatovat nejen o americkém plánu, ale i o nedávné Borrellově návštěvě USA. Chtějí také hledat odpověď na otázku, jak by Evropa mohla více ovlivňovat dění v širší oblasti Blízkého východu, kde je zatím její role spíše okrajová.

V Bruselu se dnes sejdou rovněž ministři odpovědní za evropskou problematiku, kteří budou chystat mimořádný unijní summit začínající ve čtvrtek. Na stole budou mít návrh víceletého rozpočtu připravený předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který bude základem pro očekávané složité vyjednávání na vrcholné schůzce. Ministři budou prezentovat pozice svých zemí, z nichž většina má k navrhované podobě rozpočtu výhrady a zatím odmítá kompromisy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek