Lídři EU na summitu vyzvali k příměří v syrské provincii Idlib

21.02.2020
Euroskop, čtk

Kromě rozpočtu pro období let 2021 až 2027 se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na mimořádném summitu v Bruselu zabývali také situací v Sýrii. Evropská sedmadvacítka v prohlášení, které dnes zveřejnila, označila vojenskou ofenzivu syrského režimu prezidenta Bašára Asada do provincie Idlib za „nepřijatelnou“. Přislíbila také humanitární pomoc.

„Tváří v tvář tragédii, která se odehrává v Idlibu, Evropská rada vyzývá všechny hráče, aby přestali okamžitě s projevy nepřátelství,“ uvedl dnes na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

Nová ofenziva syrského režimu do provincie Idlib podle premiérů a prezidentů EU27 způsobuje „nesmírné lidské utrpení“ a je „nepřijatelná“. Vyzvali proto k uzavření nového příměří, které by mimo jiné umožnilo přísun humanitární pomoci všem, kteří ji potřebují. EU je přitom podle svých lídrů připravena navýšit humanitární pomoc postižené oblasti.

Idlib je poslední baštou rebelů bojujících proti syrskému režimu

Idlib je poslední syrskou baštou džihádistů a rebelů, kteří se snaží od roku 2011 svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada. Kvůli bojům uprchlo od počátku loňského prosince ze svých obydlí asi 900.000 lidí.

Ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron hovořili po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle mluvčího německé vlády oba vyjádřili „svou vůli setkat se s prezidentem Putinem a tureckým prezidentem (Recepem Tayyipem) Erdoganem s cílem najít politické řešení krize“. Moskva stojí v syrské válce na straně režimu v Damašku, Ankara podporuje některé protirežimní povstalce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek