Investoři vítají začátek jednání

05.10.2005

Rozhodnutí Evropské unie zahájit vstupní jednání s Tureckem a Chorvatskem „oslavily“ finanční trhy v obou oslovených zemích.

Rozhodnutí Evropské unie zahájit vstupní jednání s Tureckem a Chorvatskem „oslavily“ finanční trhy v obou oslovených zemích. Zatímco ještě v pondělí panovalo u jednacího stolu i na burzách napětí a turecká lira zeslábla, včera se karta otočila.
Hlavní akciový index na burze cenných papírů v Istanbulu ve včerejších odpoledních hodinách stoupl o 3,5 procenta a centrální banka musela „krotit“ vzestup liry vůči americkému dolaru svojí intervencí. Když se kurs národní měny dostal na 1,3355 za dolar, začala nakupovat zahraniční měnu. To podle agentury Reuters bylo celkem dvě miliardy dolarů. Lira následně na devizovém trhu oslabila o necelé jedno procento.
Experti charakterizují reakci trhu jako „typicky impulzívní“.
„Myslím, že posilování je ovlivněno jenom krátkodobě, a to ještě pod vlivem novinových titulků,“ krotí přehnaný optimismus Baris Sozen z istanbulského ústavu Akbank TAS.

Velký podnět pro investory
Ten stejně jako další experti upozorňuje, že jednání s Evropskou unií mohou trvat několik let. Navíc, pro finanční trhy v Turecku byly až dosud příznačné silné výkyvy způsobované hlavně častým „zemětřesením“ na politické scéně. A tak to nejspíš zůstane i do budoucna, míní německý list Handelsblatt.
„V příštích deseti až patnácti letech budeme svědky vzestupů i pádů,“ vyjádřil se na jeho stránkách Tevfik Aksoy, analytik istanbulské pobočky Deutsche Bank.
Další analytici ale poukazují na výrazná pozitiva. „Tureckým finančním trhům, voličům a samozřejmě vládě v Ankaře se po letech tvrdé práce velice ulevilo,“ komentoval pro agenturu Reuters Simon Quijano-Evans z peněžního ústavu BA-CA.
Ale hned dodal, že Turecko i Chorvatsko musí na cestě do unie odstranit mnoho překážek, aby jejich hospodářství bylo skutečně „fit“, a mohlo tak lákat zahraniční investory a zlepšit i sociální podmínky obyvatelstva.
Zpráva, že Evropská unie zahájí s Ankarou jednání o plnoprávném členství, podle agentury Reuters ale vlévá novou energii zahraničním investorům.
Stejně jako včera posilovala turecká měna, dařilo se během dne i tamním akciím. Hlavní burzovní index ISE National 100 druhým dnem mířil vzhůru. Včera přidal téměř čtyři procenta a dostal se na nejvyšší úroveň od června 2000 – na 35 624 bodů. Od začátku roku vzrostla turecká burza již o 43 procent.

Posílila i chorvatská kuna
Obdobná situace se opakovala i v Chorvatsku. Burza cenných papírů v Záhřebu včera měla vůbec první šanci odpovědět na klíčovou zprávu. Hlavní burzovní index nakonec vyšplhal výrazně nahoru – přes 2120 bodů.
Chorvatská kuna, která většinou podléhá pouze pohybům nabídky a poptávky na mezibankovním trhu, zareagovala na zahájení rozhovorů posílením na 7,39 kuny za euro. V pondělí se přitom jedno euro prodávalo za 7,42 kuny.
„Chorvatská kuna sice není nejlikvidnější měnou v regionu, protože trh je relativně malý. V dalších letech by však měla posilovat. Když do EU vstupovaly země střední Evropy, jejich měny následně také zhodnotily,“ nechala se slyšet Barbara Nestorová, analytička londýnské Commerzbank, kterou citovala agentura Reuters.
Pokud se prognózy vyplní, a měna bude dál posilovat, velké zklamání zažijí zejména turisté, kteří do Chorvatska přijíždějí. Jejich dovolená by se jim totiž mohla oproti předchozím rokům prodražit.

Sdílet tento příspěvek