EU v červnu uspořádá dárcovskou konferenci k Sýrii

09.03.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie v červnu uspořádá dárcovskou konferenci pro Sýrii. Po mimořádném jednání ministrů zahraničí členských zemí minulý pátek to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ministři odsoudili turecké otevření hranic směrem do Evropy uprchlíkům jako nepřípustný tlak a vyzvali Ankaru, aby se vrátila k dodržování migrační dohody z roku 2016. Podle Ankary však EU zneužívá migranty jako nástroje své politiky.

Unijní ministři se minulý pátek sešli kvůli eskalaci bojů v Sýrii a vyhrocené situaci na řecko-tureckých hranicích. Ze syrské provincie Idlib v posledních týdnech po ofenzivě vládních vojsk podporovaných Ruskem prchají desetitisíce lidí.

EU v reakci na vývoj 29. a 30. června uspořádá v Bruselu další z řady dárcovských konferencí. Podle Borrella se jí budou moci zúčastnit i země zapojené do konfliktu, tedy Rusko a Turecko.

Ministři podle něj v pátek Ankaru vyzvali, aby přestala používat migranty k vytváření politického tlaku na unijní země.

„Migranti by neměli být povzbuzováni k tomu, aby nelegálně překračovali hranice po zemi či po moři,“ uvádí se ve společném prohlášení ministrů.

Jako nástroj svých politických cílů ale podle Ankary migranty naopak využívá EU. Turecké ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že Unie podporou Řecka „pošlapává“ mezinárodní právo a přehlíží vlastní hodnoty.

Do Řecka se už týden snaží proniknout tisíce lidí po oznámení Ankary, že už nebude bránit uprchlíkům v cestě do EU. Turecko tak de facto přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy. Řecko nyní v reakci vyslalo na hranici policisty i vojáky a snaží se zastavit migranty i s použitím násilí.

„Buďme upřímní – dohoda je mrtvá,“ sdělil televizní stanici CNN řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který ze situace na sdílených hranicích viní Turecko. „Nejsme ti, kdo konflikt prohlubují … Máme veškeré právo bránit naše hranice,“ dodal premiér, podle kterého Ankara uprchlíkům k řeckým hranicím dopomáhá, a neplní tak svou část dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek