Itálie se probudí do karantény, EU projedná společné kroky

10.03.2020
Euroskop, čtk

Po celé Itálii dnes začínají platit přísná opatření, včetně zákazu různých shromáždění a sportovních akcí, jejichž cílem je zabrzdit šíření nového typu koronaviru. Vláda dva dny po vyhlášení karantény v severních regionech rozšířila omezení na celé italské území a oznámila, že lidé budou moci cestovat pouze do práce či v naléhavých situacích. Epidemii nemoci COVID-19, která je v Evropské unii spojena už s více než 500 úmrtími, vpodvečer na dálku proberou lídři členských států bloku.

Itálie je ze všech evropských států nákazou zasažena nejhůře, přítomnost čínského viru se zde za poslední týdny potvrdila u více než 9000 lidí. Infekci nepřežilo nejméně 463 pacientů, většinou šlo o lidi ve věku nad 80 let. Nejvíce nakažených i mrtvých hlásí sever země, koronavirus se už ale rozšířil do všech 20 italských regionů.

„Čísla nám ukazují, že zažíváme výrazný nárůst počtu nakažených… a také zesnulých lidí,“ řekl v pondělí večer italský premiér Giuseppe Conte, když oznamoval celostátní karanténu, která platí ode dneška až do 3. dubna. Šedesát milionů obyvatel Itálie bude moci cestovat jen kvůli práci a zdravotním či rodinným krizím, zavřené zůstanou všechny školy a univerzity, zakázané jsou sportovní akce i veškerá shromáždění na veřejných prostranstvích. Omezení se vztahují i na kina, divadla a muzea nebo na obchody a restaurace.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by čeští občané, kteří jsou v Itálii a chtějí odjet, měli kontaktovat konzulární pracoviště českého zastupitelského úřadu v Miláně či Římě. Česká diplomacie nyní nařízení italských orgánů a jeho dopad na cizince ověřuje, řekl Petříček České televizi.

Společné úsilí proti šíření koronaviru a souvisejícího onemocnění COVID-19 budou od 17:00 prostřednictvím videokonference projednávat lídři členských zemí EU. Evropská komise dosud mimo jiné zahájila společný nákup ochranných prostředků, vyhradila finance na výzkum léků a snaží se koordinovat kroky přijímané jednotlivými státy, které však hrají v jednotlivých opatřeních hlavní roli.

Boj proti nákaze bude rovněž hlavním tématem dnešního plenárního zasedání Evropského parlamentu. To bylo nejdříve kvůli koronaviru přesunuto ze Štrasburku do Bruselu a následně zkráceno ze čtyř dní na jeden. Poslanci odložili větší část plánovaných bodů včetně rezoluce odsuzující možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše a jeho verbální útoky na členy EP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek