Nadaci EU pro demokracii považují v Rusku za nežádoucí

11.03.2020
Euroskop, čtk

Evropský fond určený na podporu demokracie byl v Rusku prohlášen za nežádoucí organizaci, která ohrožuje základy ústavního zřízení v zemi. Oznámil to dnes server Newsru.com s odvoláním na ruskou generální prokuraturu.

„Bylo zjištěno, že činnost této organizace představuje ohrožení základů ústavního zřízení a bezpečnosti Ruské federace,“ citoval server z vyjádření generální prokuratury, která společnost European Endowment for Democracy zanesla na černou listinu. V praxi to znamená zákaz činnosti, napsal server.

European Endowment for Democracy o sobě uvádí, že je nezávislou organizací, zřízenou v roce 2013 Evropskou unií a členskými státy EU a přidělující granty k posílení demokracie v sousedství EU, tedy zemím spolupracujícím s EU v rámci Východní partnerství, zemím západního Balkánu, Turecku, státům na Blízkém východě a v severní Africe.

Za spolupráci s „nežádoucí organizací“ v Rusku hrozí pokuta až 100.000 rublů (asi 32.000 Kč), jakož i trestní zodpovědnost v podobě dvou až šesti let za mřížemi, připomněl Newsru.com.

Člověk v tísni také v Rusku nežádoucí

Loni v listopadu ruské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že českou humanitární organizaci Člověk v tísni zařadilo na seznam organizací, které jsou v Rusku nežádoucí. Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil důvody tohoto kroku za absurdní.

Mluvčí humanitární organizace Adriana Černá poukázala na to, že Člověk v tísni v Rusku dlouhodobě podporuje občanskou společnost a lidi, kteří jsou proti korupci, proti ničení životního prostředí, kteří bojují za práva menšin, chtějí větší transparentnost ruského státu, chtějí, aby Rusko dodržovalo mezinárodní závazky (…) jako je ochrana a dodržování lidských práv.

Člověk v tísni se stal devatenáctou zahraniční či mezinárodní organizací, jejíž působení bylo v Rusku zakázáno. Jejich seznam byl vytvořen po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a po vyhlášení protiruských sankcí ze strany EU. Organizace ze seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek