Státy EU se shodly na zahájení rozhovorů s Tiranou a Skopjí

25.03.2020
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie se v úterý shodly na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Po videokonferenci unijních ministrů pro evropské záležitosti o tom informovalo chorvatské předsednictví EU. Rozhodnutí, jehož přijetí loni v říjnu znemožnil nesouhlas několika států v čele s Francií, musí unijní vlády potvrdit písemně.

Obě země už mají splněné podmínky pro zahájení přístupových rozhovorů a většina unijních lídrů se na říjnovém summitu vyslovila pro start jednání, zejména Francie však byla proti. Paříž poté navrhla úpravu přijímacího procesu, kterou v únoru do návrhu nových pravidel rozšíření zapracovala Evropská komise.

„Díky návrhu nové metodologie, která podle nás učiní přijímací proces efektivnějším, a díky dnešnímu politickému rozhodnutí můžeme očekávat, že vyjednávání s těmito dvěma zeměmi budou zahájena,“ prohlásila po jednání chorvatská státní tajemnice pro EU Andreja Metelková Zgombićová. Záhřeb si stanovil pokrok v rozšíření EU o země svého regionu za jednu z priorit půlročního předsednictví unie a snaží se tento proces urychlit.

Komise v nových pravidlech v souladu s požadavky Francie rozdělila dosud jednolitý přístupový proces do řady postupných kroků. Přijímací řízení rovněž bude moci být v kterémkoli stádiu vráceno na úplný začátek, pokud kandidátský stát přestane nějaké kritérium plnit.

Budoucnost západního Balkánu je v Evropské unii

„Z celého srdce gratuluji oběma zemím. Je to také hlasitá a jasná zpráva pro západní Balkán: vaše budoucnost je v EU!“ reagoval eurokomisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

Brusel chce dlouhodobě rozšířit řady evropského bloku o šestici balkánských států – Srbsko, Černou Horu, Albánii, Severní Makedonii, Kosovo a Bosnu. S prvními dvěma zmíněnými zeměmi unie už přístupová jednání vede, Kosovo a Bosna jsou naopak od jejich začátku zatím daleko.

Obě země se zavázaly k celé řadě reforem

Podle Várhelyiho udělaly Albánie i Severní Makedonie zásadní krok k zahájení rozhovorů tím, že od říjnového neúspěchu urychlily práci na dalších reformách. Tirana mimo jiné přistoupila na to, že před zahájením rozhovorů zreformuje justici, volební systém, posílí boj s korupcí a organizovanému zločinu. Skopje, která již dříve kvůli požadavkům Atén změnila jméno země, zase podle komisaře nově dosáhla například sousedské dohody se Sofií.

Přesná data začátku vyjednávání nebyla podle Várhelyiho stanovena a postup bude záležet zejména na připravenosti obou zemí. Rozhovory budou moci začít poté, co komise připraví přesný vyjednávací rámec.

Protože prostřednictvím pouhé videokonference nemohou státy unie přijímat závazná rozhodnutí, musí ještě v příštích dnech dát všechny členské země písemný souhlas. Zahájení rozhovorů by měli ve čtvrtek dát zelenou i prezidenti a premiéři unijních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek