Ministři zahraničí budou hledat cesty, jak dostat občany EU domů

03.04.2020
Euroskop, ČTK

O tom, jak nejlépe zorganizovat návraty tisíců občanů Evropské unie z dalších částí světa, budou dnes debatovat ministři zahraničí unijních zemí. Tématem jejich videokonference bude i posílení mezinárodní spolupráce v boji proti koronaviru či společný postup proti dezinformacím spojeným s pandemií.

Země EU v posledních týdnech začaly vedle solidárního poskytování ochranných pomůcek efektivně spolupracovat i na přepravě svých občanů z mnohdy velmi vzdálených míst. Prostřednictvím unijního systému civilní ochrany bylo zorganizováno a spolufinancováno na pět desítek letů, které zajistily více než deseti tisícovkám lidí návrat do jejich zemí. Další lety organizují jednotlivé členské země samy.

Desetitisíce lidí však kvůli letovým omezením či karanténním opatřením asijských, afrických či jihoamerických zemích zatím zůstávají daleko od domova. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella by ministři měli hledat cesty, jak jejich přepravu uspíšit. Pomoci v tom může i Bruselem koordinovaná konzulární spolupráce, která může přesvědčit úřady mimoevropských zemí, aby vyšly požadavkům na repatriace vstříc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek