Chorvatsko nesmí polevit ve spolupráci, tvrdí Rehn

10.10.2005

Chorvatsko musí podle eurokomisaře pro rozšiřování Olliho Rehna pokračovat ve stíhání a vydávání válečných zločinců před mezinárodní tribunál a mělo by během vstupních rozhovorů s unií vylepšovat ochranu práv národnostních menšin.

Chorvatsko musí podle eurokomisaře pro rozšiřování Olliho Rehna pokračovat ve stíhání a vydávání válečných zločinců před mezinárodní tribunál a mělo by během vstupních rozhovorů s unií vylepšovat ochranu práv národnostních menšin. Komisař to sdělil novinářům během své nedělní návštěvy postjugoslávské země.

Rehn při svém vyjádření kladl důraz na plné pokračování chorvatské spolupráce s mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny v Haagu, především na úsilí k zadržení generála Anténo Gotoviny, který byl v roce 2001 tribunálem obviněn za válečné zločiny v rámci vojenského konfliktu se Srbskem.

Evropská unie otevřela rozhovory s Chorvatskem minulé úterý, poté kdy žalobkyně Carla del Ponteová ve svém vyjádření potvrdila spolupráci Chorvatů s tribunálem. Zároveň ovšem upozornila Chorvaty, že rozhovory mohou být odloženy, pokud země ve své spolupráci s tribunálem „usne na vavřínech“.

„Spolupráci budeme monitorovat velmi pozorně“, uvedl Rehn. Upozornil také na to, že by se Chorvatsko mělo v budoucnu zvýšit své zaměření na ochranu práv národnostních menšin. Ke splnění těchto obou skutečností již Chorvatsko v minulosti vyzvala unie ve své hodnotící zprávě.

Podle Rehna nemůže Chorvatsko přehlížet své balkánské sousedy, kteří jsou podle něj dalšími potenciálními kandidáty na vstup do EU. „Věřím, že Chorvatsko chce pokračovat se své roli příkladu pro ostatní země východního Balkánu. Všechny tyto země mají určitou perspektivu související s Evropskou unií“, uvedl dále Rehn.

Chorvatský ministerský předseda Ivo Sanader doufá ve vstup své země v roce 2009, ale Rehn jakékoliv stanovení přesného termínu vstupu s odkazem na jiné priority odmítá. Důležitější je podle něj provedení reformy chorvatské legislativy, soudnictví a dalších důležitých opatření, které bude Chorvatsko pro svůj vstup do unie potřebovat.

Sdílet tento příspěvek