Jednání EU se Srbskem a Černou Horou byla obnovena

10.10.2005

Evropský komisař pro rozšíření Rehn zahájil oficiální rozhovory mezi EU a Srbskem a Černou Horou, jejichž výsledkem by měla být dohoda o stabilizaci a přidružení.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn dnes v Bělehradě zahájil oficiální rozhovory mezi Evropskou unií a Srbskem a Černou Horou, na jejichž konci by mělo být uzavření dohody o stabilizaci a přidružení SČH k unii.
„Je to den, který Srbsko a Černá Hora a jejich občané již dlouho očekávali,“ prohlásil při slavnostním zahájení prezident SČH Svetozar Marovič.

„Osud milionů lidí v Srbsku a Černé Hoře, kteří si přejí lepší budoucnost, je důležitější než budoucnost lidí obviněných mezinárodním tribunálem v Haagu z válečných zločinů,“ řekl Marovič v narážce na to, že podmínkou k zahájení rozhovorů byla plná spolupráce Bělehradu s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Na Bělehrad je již delší dobu vyvíjen tlak ze zahraničí, aby zadržel a vydal do Haagu bývalé vedoucí představitele bosenských Srbů – exprezidenta Radovana Karadžiče a někdejšího velitele armády generála Ratka Mladiče. Oba mezinárodní tribunál obvinil z odpovědnosti za povraždění přibližně 8000 Muslimů ve Srebrenici v červenci 1995. Podle Maroviče je vyřešení tohoto problému v zájmu SČH.

Sdílet tento příspěvek