EU uvalila embargo na dovoz drůbeže z Turecka

13.10.2005

Evropská unie zakázala dovoz veškeré živé drůbeže a peří z Turecka, kde laboratorní testy potvrdily přítomnost viru nebezpečné drůbeží chřipky.

Evropská unie zakázala dovoz veškeré živé drůbeže a peří z Turecka, kde laboratorní testy potvrdily přítomnost viru nebezpečné drůbeží chřipky. Sdělila to Evropská komise. Dovoz ostatních drůbežích produktů byl zakázán už dřív. Vůči Rumunsku, kde panuje také podezření na přítomnost viru, zatím Komise žádné kroky nepodnikne.

V uhynulých kusech drůbeže se totiž odborníkům zatím nepovedlo izolovat virus H5N1, který způsobuje nejprudší formu choroby, ale ani jeho mírnější varianty. Komise nyní do oblasti vyslala odborníky s laboratorním vybavením, kteří by měli do středy určit, zda se jedná o vir ptačí chřipky či nikoliv.

V Turecku byl virus zjištěn, i když zatím nejsou přesně známy jeho vlastnosti. Očekává se, že tamní vzorky budou dnes zaslány do autorizované laboratoře EU v britském Weybridge. Charakteristika viru by pak měla být zjištěna do 48 hodin. Odborníci se obávají, že virus může být mutací H5N1, který v posledních dvou letech usmrtil v jihovýchodní Asii více než 60 lidí. Podle odborníků se choroba mohla dostat do Turecka spolu s migrujícími ptáky z ruského Uralu.

Turečtí představitelé ovšem podle BBC ujistili EK, že učinili potřebná opatření, aby se virus dále nešířil. Není podle nich žádný důvod k panice.

Rozhodnutí EK přichází poté, co o víkendu turečtí představitelé oznámili, že na severovýchodě země uhynulo 2000 kusů drůbeže. EU je znepokojena šířením nakažlivého viru stále blíže k Evropě. Obává se, že může způsobit obrovské ekonomické škody, ale vzhledem k přenositelnosti na člověka také smrtící chřipkovou pandemii. Zatím zakázala import veškerých drůbežích produktů z 12 zemí včetně Číny a Ruska. Komise proto dnes vyzvala členské státy, aby požádaly lesníky a lovce o jakékoli informace o početnějších úhynech divokých ptáků.

Některé členské a kandidátské země EU nečekají na stanovisko komise a dovozy drůbeže z Rumunska už zakázaly. ČR zatím neumožní dovoz potravin a výrobků z drůbeže pouze z Turecka.

Sdílet tento příspěvek