Ivo Sanader: Za tři roky chceme být v Evropské unii

11.10.2005

„Česko je pro nás důležitý zdroj turistů a máme zájem o větší účast českých podniků v privatizaci v Chorvatsku,“ sdělil Ivo Sanader pří pondělní návštěvě Prahy.

Na první zahraniční cestu od zahájení přístupových rozhovorů Chorvatska s Evropskou unií minulé pondělí přijel včera chorvatský premiér Ivo Sanader do Prahy. „Česko je pro nás důležitý zdroj turistů a máme zájem o větší účast českých podniků v privatizaci v Chorvatsku,“ řekl Ivo Sanader.
EU začala s Chorvatskem jednat až poté, co hlavní žalobkyně mezinárodního tribunálu v Haagu Carla del Ponteová uvedla, že Záhřeb spolupracuje s unií na vyšetřování válečných zločinů.

Co jste řekl Carle del Ponteové, když jste před týdnem čekali v Lucemburku? Proč od ní Chorvatsko dostalo najednou pozitivní hodnocení?
Hlavní důvod byl, že Chorvatsko dokázalo, že si přeje plně spolupracovat s mezinárodním soudem v Haagu, že akční plán, který jsem předložil letos v dubnu, je prováděn. Paní del Ponteová si ověřila, že Chorvatsko spolupracuje. Mnozí poukazovali na to, že tři dny předtím řekla, že je zklamaná tím, že Gotovina není v Haagu. Zklamaná je pořád, všichni jsme zklamaní, ale to neznamená, že Chorvatsko nespolupracuje.

A kdy bude stíhaný generál Gotovina v Haagu?
Podle všech informací, které máme, Gotovina není v Chorvatsku. Očekáváme, že ve spolupráci s členskými zeměmi EU se Gotovina najde a převeze do Haagu.

Jak chcete zmenšit europesimismus Chorvatů? Před začátkem rozhovorů byla pro členství v EU jen třetina Chorvatů…
To se změnilo po 3. říjnu, teď je to o dvacet procent víc. Otočilo se to během dvaceti čtyř hodin. Vždycky jsem říkal, že když začneme rozhovory, tak se podpora vstupu zvětší aspoň o dvacet procent. A to se stalo.

Kdo jsou hlavní europesimisté v Chorvatsku?
To je legitimní právo každého, aby byl euroskeptik nebo europesimista. Já osobně se považuji za eurorealistu, vidím, že se vede boj za jednotnou Evropu. Když chceme překonat špatnou pověst, kterou Evropa měla, války, tragédie, genocidy, když se tomu chceme vyhnout, tak je jediná alternativa – Evropská unie.

Co podle vás dnes znamená výraz „chorvatský nacionalismus“?
Myslím, že to neexistuje.

Proč?
Jak, proč? Prostě podle mne neexistuje. Myslím, že si většina Chorvatů uvědomuje, že budoucnost Chorvatska je v Evropské unii. Existuje chorvatské vlastenectví, patriotismus, to ano.

Začínáte druhou polovinu svého mandátu. Jak budete prosazovat potřebné reformy, třeba důchodového nebo zdravotnického systému, když zároveň začne předvolební kampaň?
Předvolební kampaň trvá celé čtyři roky. Nemám s opozicí žádné problémy, máme parlamentní většinu, máme jasně narýsovaný plán reforem, sociální, fiskální reforma i reforma soudnictví postupují. Bez ohledu na to, co říká opozice, půjdeme s naším plánem dál.

Jak chcete zmenšit obrovský dluh třiceti miliard dolarů, které Chorvatsko má?
Už ho zmenšujeme tím, že státní dluhopisy neprodáváme na zahraničním, ale jen na domácím trhu. Tím se posiluje domácí finanční trh. Chorvatsko se už nezadlužuje v zahraničí, tedy dluh se nezmenšuje, ale zmenšila se rychlost jeho růstu.

A domácí zadlužení?
To není problém, všechno se platí. Opozice ovšem hovoří svoje, ale statistika opozici popírá.

Kde očekáváte při rozhovorech s unií největší problémy?
Nejtěžší rozhovory očekávám v oblastech zemědělství, rybářství, ochraně životního prostředí, v oblasti státních podpor. Se sousedy problémy nemáme. Jedna otevřená otázka se Slovinskem se týká dvou přátelských států, není to evropský problém.

Kdy bude Chorvatsko připraveno na vstup do EU?
Když budeme s unií rychle a kvalitně jednat, můžeme rozhovory dokončit za dva a půl až tři roky.

Zdroj: HN

Sdílet tento příspěvek