Velvyslanec EU v Pekingu: Spory Číny a USA maří boj s epidemií

07.05.2020
Euroskop, ČTK

Rostoucí napětí v čínsko-amerických vztazích je problematické a narušuje spolupráci světových zemí v boji s koronavirem. Uvedl to dnes velvyslanec Evropské unie v Číně Nicolas Chapuis, kterého citovala agentura Reuters.

„Jsme svědky strategického, hospodářského a politického napětí, které den za dnem roste. Podle našeho názoru toto napětí nepřispívá k duchu spolupráce, který je v současnosti potřeba,“ prohlásil Chapuis na dnešní tiskové konferenci.

První případy nákazy koronavirem se objevily na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a Spojené státy obviňují Čínu, že rozsah epidemie v počátcích tajila, což přispělo k rozšíření nemoci covid-19 dál do světa. Podle názoru části expertů se virus přenesl na lidi ze zvířat na wuchanském tržišti.

Americký prezident Donald Trump ale opakovaně prohlásil, že koronavirus pochází z wuchanské virologické laboratoře. Pohrozil také Pekingu, že na Čínu uvalí další cla, protože podle něj nese odpovědnost za šíření epidemie a za dopady nákazy na americkou ekonomiku. Čínská vláda veškerá obvinění odmítá a říká, že se Trump snaží jen odvrátit pozornost od nedostatků americké vlády při řešení koronavirové krize.

„Jsem přesvědčen, že hlas Evropské unie je dnes ještě důležitější než kdy dřív. Jsme duší mnohonárodních řešení, která je třeba podniknout ke zmírnění koronavirové krize a k zotavení ekonomiky,“ uvedl Chapuis.

Evropský diplomat v této souvislosti zmínil i investiční dohodu mezi EU a Čínou, o níž obě strany vedly od roku 2013 řadu kol jednání. Evropa již dříve uvedla, že chce smlouvu uzavřít nejpozději v letošním roce. Problematickými body jsou především zajištění rovného přístupu na trh a rovných podmínek.

„Pokud bude tato dohoda uzavřena včas, to znamená v příštích několika týdnech, stane se jedním z klíčových kroků k obnově globální ekonomiky,“ prohlásil Chapuis.

Vůdci Evropské unie a Číny by se měli sejít na zvláštním summitu plánovaném na září, píše agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek