Návrhy na snížení zemědělských subvencí byly přijaty rozporuplně

12.10.2005

Deklarovaná snaha Evropské unie a Spojených států na významné snížení zemědělských subvencí se ve světě nesetkala s významnou podporou. Návrh totiž odmítly Japonsko, Indie, Brazílie a nezisková organizace Oxfam.

Deklarovaná snaha Evropské unie a Spojených států na významné snížení zemědělských subvencí se ve světě nesetkala s významnou podporou. Návrh totiž odmítly Japonsko, Indie, Brazílie a nezisková organizace Oxfam. Obě strany navrhly snížení subvencí z důvodu pokračování tzv. agendy z Dauhá, která byla uzavřena před téměř čtyřmi lety a zabývá se kromě zemědělství i dalšími oblastmi ekonomiky.

EU a USA se snaží resuscitovat nepodařené rozhovory o světovém obchodu návrhy na snížení zemědělských dotací. Komisař pro obchod Peter Mandelson v pondělí 10. října reagoval na překvapivý krok jeho amerického protějšku Roba Portmana (snížení dotací o 60% do roku 2013) návrhem, že EU dotace sníží o 70 procent.
Japonská vláda, po které se chce, aby své dotace snížila o 80 procent, návrh USA odmítla. Brazílie a Indie také reagovaly negativně a řekly, že nabídky obou ekonomických obrů jsou nedostatečné. Podle organizace Oxfam může americká nabídka poškodit chudé země.

Zcela opačně přijali návrhy ministři obchodu rozvojových zemí Chtějí však přijít se svým návrhem na vyšší snížení subvencí pro zemědělce v USA a Evropské unii. Informovala o tom agentura AP.

Shoda v otázce omezení zemědělských subvencí a celních bariér je klíčovou podmínkou pokroku nynějšího „Katarského kola“ jednání o liberalizaci světového obchodu. Dohoda o celkovém omezení globálních obchodních bariér by měla být podepsána na prosincové ministerské konferenci WTO v Hongkongu.

Katarské kolo má snížením obchodních bariér dát významný růstový impulz světové ekonomice. Jeho hlavním deklarovaným záměrem je prospět zejména rozvojovým a chudým zemím. Ty tlačí zejména na omezení bariér a dotací bohatého světa v zemědělství, kde je jejich konkurenční síla nejvyšší, a kladou si to jako podmínku pro otevření svých vlastních trhů průmyslového zboží.

Sdílet tento příspěvek