Bývalí generálové NATO kritizují obrannou politiku unie

12.10.2005
EU musí podle nové zprávy spojit zdroje na obranu v jednotlivých členských zemích a dávat více finančních prostředků na výzkum, pokud chce zvýšit své obranné schopnosti.

Evropská unie musí spojit zdroje na obranu v jednotlivých členských zemích a dávat více finančních prostředků na výzkum, pokud chce zvýšit své obranné schopnosti. Vyplývá to z vyjádření dvou bývalých generálů NATO, Joseph Ralstona a Klause Neumanna, kteří své stanovisko poskytli deníku Financial Times.

Podle obou generálů chybí Evropské unii „politická vůle ke zvýšení vojenských schopností.“ Právě dnes oba generálové předají představitelům EU a NATO svou 97 stránkovou zprávu, která podle FT, jenž měl možnost do zprávy nahlédnout, tvrdě kritizuje nedostatek koheze mezi ambicemi EU a reálnými výsledky v oblasti obranné politiky.
„Nedostatečné posilování společné evropské obrany v následujících letech může negativně ovlivnit schopnost jednotlivých členských zemí chránit své národní zájmy“, píše se podle FT ve reportu.

Podle zprávy potřebuje EU koordinovanější přístup. Současný stav obranných rozpočtů ve většině evropských zemí, které jsou stabilní nebo se snižují, neumožní podle generálů ozbrojeným silám vypořádání s výzvami v boji proti terorismu nebo šířením biologických zbraní.
Generálové ve své zprávě vyzývají k nové debatě o potřebě sdružování finančních zdrojů, potřebných k financování obrany, a silnější integraci evropského vojenského výzkumu. Evropská unie v současné době od členských zemí žádá, aby restrukturalizovaly své obranné rozpočty tak, aby 25 procent finančních prostředků bylo vydáváno na výzkum a nákup nových zbraní. Na personál EU doporučuje vydávat maximálně 40 procent prostředků.

Zpráva také apeluje na úzkou koordinaci mezi Evropskou unií a NATO tak, aby se předešlo zbytečné duplikaci mezi opatřeními obou celků. Volání po centralizaci v evropské obraně však pravděpodobně narazí na politický odpor. V unii totiž existuje výrazný názorový rozdíl mezi Velkou Británií a Francií. Francouzi podporují centralizovanější přístup, v rámci kterého vy měla například evropská obranná politika větší vliv na obranné rozpočty zemí. VB s tímto názorem ovšem ostře nesouhlasí.

Generálové budou kromě EU a NATO v následujících dvou týdnech zprávu prezentovat i ministrům obrany členských zemí a představitelům Spojených států.

Sdílet tento příspěvek