Černá Hora se prohlásila za první evropskou zemi bez koronaviru

26.05.2020
Euroskop, čtk

Černohorský premiér Duško Marković v pondělí označil svou zemi za první evropský stát bez koronaviru. Na tiskové konferenci v Podgorici v této souvislosti mimo jiné sdělil, že počátkem června se otevřou hranice turistům ze zemí, jež splňují epidemiologická kritéria, přičemž mezi nimi jmenoval i Českou republiku.

„Bitvu s tak zlým virem jsme vyhráli a Černá Hora se stala první zemí v Evropě bez koronaviru,“ prohlásil Marković. „A když už jsme destinace bez koronaviru, sundám si roušku,“ řekl rovněž na úvod setkání s novináři a svá slova hned naplnil.

Úřady balkánské země se 620.000 obyvateli od začátku epidemie oznámily 324 potvrzených onemocnění covidem-19, přičemž devět pacientů zemřelo.

Země otevře hranice občanům zemí s nízkou mírou nákazy – včetně ČR

Marković dále řekl, že Černá Hora v červnu otevře hranice těm státům, v nichž připadá maximálně 25 infikovaných na 100.000 obyvatel. „První země jsou Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, Německo, Polsko, Česko, Maďarsko, Albánie, Řecko,“ řekl v této souvislosti podle webu listu Vijesti.

Černá Hora, pro kterou příjmy z cestovního ruchu znamenají značnou položku ve státním rozpočtu, kvůli šířící se nákaze koronaviru ve světě zavřela počátkem března hranice, letiště a přístavy. Zároveň se zavřely školy a byla zakázána veřejná shromáždění.

Před deseti dny deklarovalo konec epidemie na svém území Slovinsko

Od konce března se restrikce postupně zase uvolňují. Dnes premiér Marković podle deníku Vijesti uvedl, že budou opět „s příslušnými opatřeními povolené svatby, křtiny a také omezený počet diváků na sportovních akcích“.

Oznámení Černé Hory přišlo deset dní poté, co Slovinsko 15. května jako první evropský stát ohlásilo, že na jeho území skončila epidemie koronaviru. Slovinské úřady předtím dva týdny zaznamenávaly méně než sedm nových případů nákazy za den.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek