Unie: Afriku čeká 25 miliard eur

13.10.2005
Nejméně polovina veškeré nové rozvojové pomoci poskytnuté Evropskou unií a členskými státy bude směřovat do Afriky.
Unie by v roce 2010 měla černému kontinentu poskytnout 25 miliard eur.

Nejméně polovina veškeré nové rozvojové pomoci poskytnuté Evropskou unií a členskými státy bude směřovat do Afriky.
Unie by v roce 2010 měla černému kontinentu poskytnout 25 miliard eur, o osm miliard víc než nyní. Tato čísla udala včera Evropská komise jako konkrétní ukázku nového odhodlání, kterou nazvala Strategie pro Afriku. Předseda EK José Barroso ji představil spolu s předsedou komise Africké unie Alphou Oumarem Konarém. Prohlásil, že hlavním cílem je pomoci Africe, aby se dostala na stabilní cestu udržitelného rozvoje.

Podle Barrosa je v bytostném zájmu EU aktivně zlepšovat životní úroveň v zemích, odkud přicházejí aktéři dramat, jako byla ta, jež se odehrála v minulých dnech u drátěných bariér oddělujících španělské enklávy Ceuta a Melila od marockého území. Zahynulo tam 14 běženců ze zemí rovníkové Afriky a stovky dalších byly marockými silami odvezeny do pouště, což vyvolalo v zemích unie značné pobouření.

„Ti, kdo tlučou na zdi, útočí na zátarasy, za nimiž leží EU, nejsou chuligáni ani bandité, ale lidé připravení pracovat,“ prohlásil Konaré před novináři. Vyjádřil naději, že členské země unie schválí strategii navrženou komisí.
Barrosova Evropská komise chce z pomoci Africe a ze spolupráce s Africkou unií učinit jednu z priorit svého počínání. Unie poskytuje tomuto kontinentu už dnes 60 procent veškeré pomoci. (čtk)

Sdílet tento příspěvek