EU vyzvala USA, ať přehodnotí ukončení spolupráce s WHO

01.06.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie vyzvala Spojené státy, aby přehodnotily své rozhodnutí skončit spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Krok oznámil na páteční tiskové konferenci americký prezident Donald Trump a konstatoval přitom, že WHO je pod vlivem Číny.

Na USA se v sobotu obrátila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf unijní diplomacie Josep Borrell, uvedla agentura AFP. „WHO musí být nadále schopna řídit mezinárodní reakci na pandemie, tu nynější i ty budoucí. Z tohoto důvodu je účast všech nezbytná a nutná,“ uvedli ve společném prohlášení.

Trump při pátečním oznámení uvedl, že Spojené státy své prostředky původně určené této organizaci věnují na jiné globální zdravotnické účely. Loni USA pokryly zhruba 20 procent rozpočtu WHO.

„Dnes náš vztah se Světovou zdravotnickou organizací ukončíme,“ prohlásil Trump na mimořádně svolané tiskové konferenci v Bílém domě. WHO znovu obvinil, že je ovládána Pekingem, a to přestože Spojené státy zaplatily na příspěvcích mnohonásobně víc než Čína. Organizaci také vyčetl, že není přístupná reformám, jež podle jeho mínění potřebuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek