USA mírně kritizují zahájení chorvatských rozhovorů

14.10.2005

Zástupci USA se především pozastavují nad tím, že vstupní rozhovory s Chorvatskem začaly, i přesto, že dosud nepředalo soudnímu tribunálu sedm válečných zločinců včetně chorvatského generála Gotoviny.

Spojené státy se zajímají o start chorvatských vstupních rozhovorů s Evropskou unií a o spolupráci bývalé jugoslávské země s mezinárodním soudním tribunálem v Haagu.

Zástupci USA se především pozastavují nad tím, že rozhovory byly započaty, i přesto, že dosud nepředalo soudnímu tribunálu sedm válečných zločinců včetně chorvatského generála Anteho Gotoviny.
„Jsme mírně znepokojeni. Otázka vydávání zločinců před mezinárodní tribunál není totiž v Chorvatsku více než 10 let po válce vyřešena“, uvedl oficiální zástupce USA Kurt Volker.

Podle Washingtonu byla Evropská unie zatlačena do rohu po vyjádření vrchní vyšetřovatelky tribunálu, Carly Del Pontiové, která potvrdila „plnou spolupráci“ Chorvatska s tribunálem. Poté podle Volkera již nemohla jinak, než začít rozhovory, protože právě plná spolupráce byla na konci jednání jedinou překážkou jejich zahájení.

„Del Ponteová uvedla, že Chorvatsko spolupracuje. Jenže stále se neví, kde se nachází Gotovina“, dodal Volker. USA podle něj nemohou dávat balkánským zemím podmínky, ale nechtějí, aby se podobná situace opakovala například v Srbsku.
Podle Volkera nebudou Spojené státy podporovat členství Chorvatska v NATO, dokud nebude Gotovina vydán před soud. Stejné stanovisko platí i pro Srby v případě zadržení Ratka Mladiče. Podobné názory zastávají i další členové NATO.

Sdílet tento příspěvek