Slovensko je proti plošnému otevření vnějších hranic EU

24.06.2020
Euroskop, čtk

Slovensko je podle šéfa diplomacie Ivana Korčoka proti plošnému otevření vnějších hranic EU pro občany třetích zemí. Bratislava žádá uvolňování režimu na hranicích v závislosti na vývoji pandemie choroby covid-19 v jednotlivých zemích mimo schengenský prostor volného pohybu. Korčok to včera řekl novinářům. Otevírání vnějších hranic EU by mohlo začít v červenci.

„Buďme zodpovědní. Chovejme se příčetně. Nevíme, zda je zde druhá vlna (koronaviru),“ řekl Korčok. Dodal, že některé členské země EU závislé na cestovním ruchu požadují rychlejší otevírání hranic pro občany ze států mimo evropský blok.

Korčok uvedl, že pro Slovensko je prioritou otevření hranic v rámci schengenského prostoru volného pohybu. Vůči třetím zemím by podle Bratislavy mělo být otevírání postupné a s možností obnovy zpřísněného hraničního režimu.

„Nebude to najednou, bylo by to nezodpovědné. Musí to být otevření kontrolované. Budeme se dívat na každou zemi zvlášť, podle toho, jaký je v ní vývoj. Na prvním místě je ochrana zdraví našich občanů,“ řekl šéf slovenské diplomacie. Připomněl, že po překročení schengenských hranic se cizinec v rámci bloku už může pohybovat volně.

Slovensko dříve postupně zrušilo omezení při cestování svých obyvatel do zhruba dvou desítek zemí včetně Česka. Ze států sousedících se Slovenskem se zmíněné uvolnění hraničního režimu netýká Ukrajiny; společná slovensko-ukrajinská hranice je právě také vnější hranicí EU a schengenského prostoru.

Od propuknutí pandemie covidu-19 Slovensko s 5,5 milionu obyvatel zaznamenalo ve srovnání s řadou jiných evropských zemí jen nízký počet nakažených. Testy celkově odhalily 1589 infikovaných, z nichž se výrazná většina již uzdravila a 28 pacientů s koronavirem zemřelo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek