Státy EU o půl roku prodloužily hospodářské sankce proti Rusku

30.06.2020
Euroskop, ČTK

Státy Evropské unie včera formálně schválily půlroční prodloužení hospodářských sankcí uvalených na Rusko za jeho přístup ke krizi na východě Ukrajiny. Postihy zaměřené na banky či energetické podniky se EU rozhodla zachovat, neboť Moskva podle ní dál neplní podmínky mírové dohody z Minsku. Informovala o tom včera Rada EU. Sankce tak budou v platnosti nejméně do konce ledna 2021.

O jejich prodloužení rozhodli na politické úrovni prezidenti a premiéři unijních zemí na videokonferenci předminulý týden. Německá kancléřka Angela Merkelová tehdy informovala své kolegy z Evropské rady, že Moskva neplní mírové dohody dostatečně. Lídři Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny tvoří takzvanou normandskou čtyřku, která naplňování úmluv z Minsku monitoruje. Diplomaté členských států evropského bloku včera rozhodnutí videosummitu formálně potvrdili.

Sankce přijaté v roce 2014 prodlužuje evropský blok v půlročních intervalech už pojedenácté. Postihy omezují přístup některých ruských bank a společností na kapitálové trhy EU, zakazují některé formy finanční pomoci a zprostředkování pro ruské finanční instituce. Zakazují také dovoz a vývoz jakéhokoli zboží, které by mohlo Rusko vojensky využít.

Rusko bude mít v souvislosti s postihy rovněž dál omezený přístup k některým citlivým technologiím, které lze využít v ruském energetickém odvětví, například pro těžbu a průzkum ropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek