EU ode dneška postupně otevírá hranice pro vstup ze třetích zemí

01.07.2020
Euroskop, čtk

Do členských zemí Evropské unie mohou ode dneška cestovat občané z patnácti zemí, na nichž se v úterý shodly státy unie. Mezi nimi jsou Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko, Thajsko či Černá Hora. Podmínečně na seznamu figuruje i Čína, která musí nejprve povolit vstup občanů unijních států na své území.

I když je států na seznamu patnáct, Česko zatím hodlá vpouštět jen občany jmenovaných zemí mimo Čínu. Řecko obnovuje provoz na svých letištích, mezinárodní lety do země byly doposud možné jen do Atén a Soluně. Mezi Španělskem a Portugalskem se otevře pozemní hranice.

V červnu se až na výjimky postupně zrušily kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy, od července pak EU chce postupně povolovat vstup i lidem z mimounijních zemí v závislosti na vývoji nákazy, kontrola hranic je přitom zcela v pravomoci členských zemí.

Na unijním seznamu zatím kvůli nepříznivému vývoji koronavirové nákazy chybějí mimo jiné Spojené státy, Brazílie či Rusko.

Seznam bezpečných zemí se EU chystá upravovat každé dva týdny. Hlavním kritériem pro to, aby se konkrétní země dostala na seznam, je počet nově nakažených, který by neměl přesáhnout průměr EU. Roli při posuzování států bude hrát také dlouhodobý vývoj nákazy nebo to, jak konkrétní země přistupují k testování a zda poskytují spolehlivé informace.

Mimo to dnes v Rakousku začnou opět fungovat kina, kulturních akcí u našeho jižního souseda se ode dneška bude moci účastnit až 250 lidí. V Paříži se pro návštěvníky opět otevře galerie Centre Pompidou, která byla kvůli koronaviru od března uzavřená. V Osvětimi na jihu Polska se znovu otevře muzeum v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek