Maďarsko odmítlo seznam států, odkud má být možné cestovat do EU

02.07.2020
Euroskop, čtk

Maďarsko s jedinou výjimkou Srbska odmítá seznam 14 bezpečných států mimo Evropskou unii, s nimiž je podle EU možné uvolnit cestovní restrikce přijaté kvůli šíření koronaviru. Oznámil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Na seznamu se unie většinově dohodla v úterý, ale členské země jej mohou podle svého uvážení omezit. Česko například souhlasí jen s osmi státy.

Uvedený krok bloku má podpořit turistický ruch a turistické destinace v EU. Na seznamu bezpečných zemí jsou Alžírsko, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguay.

„Prozatím návrh EU nemůžeme podpořit, protože by to bylo v rozporu se zdravotními zájmy maďarského lidu,“ řekl předseda maďarské vlády ve video příspěvku, který dnes zveřejnil na svém facebookovém účtu. Jedinou výjimkou je Srbsko, na jehož severu žije početná maďarská menšina.

Maďarsko od začátku pandemie nemoci covid-19, způsobované koronavirem SARS-CoV-2, k dnešnímu dni eviduje 4166 potvrzených případů nákazy. V souvislosti s touto infekcí v zemi s přibližně deseti miliony obyvatel zemřelo 587 pacientů.

Orbán rovněž sdělil, že pro osoby, které chtějí přes Maďarsko projet do jiných zemí, bude existovat takzvaný humanitární koridor. „Bude ho muset použít každý, kdo bude chtít projet přes Maďarsko. Nebude jim dovoleno tuto trasu opustit a budou prováděny přísné kontroly na hranicích,“ dodal premiér.

Česká republika ze seznamu souhlasí především se Srbskem a Černou Horou, s nimiž je možnost cestování zcela bez omezení. U dalších šesti – Thajska, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Japonska a Jižní Koreje – jsou určitá omezení, jež tyto země uplatňují vůči přijíždějícím Čechům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek