Johnson: Británie by mohla mít s EU partnerství jako Austrálie

08.07.2020
Euroskop,ČTK

Británie je připravena mít s Evropskou unií stejný typ partnerství jako Austrálie, pokud se Londýn s EU nedohodne na podobě budoucích obchodních vztahů. Řekl to včera podle agentury Reuters britský premiér Boris Johnson v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Totéž sdělil Johnson už na konci června svému polskému protějšku Mateuszi Morawieckému.

Austrálie nemá s EU uzavřenu žádnou všeobecnou obchodní smlouvu, výměna zboží se tak většinou řídí pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

„Ohledně budoucího vztahu premiér podtrhl závazek Británie tvrdě pracovat na nalezení brzké dohody vzešlé ze zintenzivněného procesu rozhovorů,“ uvedla včera mluvčí Johnsonova úřadu v Downing Street.

„Také poznamenal, že Británie bude připravena i na opuštění přechodného období za australských podmínek, pokud nakonec nebudeme moci dosáhnout dohody,“ dodala mluvčí.

Británie opustila evropský blok po složitém vyjednávání 31. ledna. Během nynějšího přechodného období, které vyprší na konci letošního roku, zůstává země součástí jednotného unijního trhu i celní unie. Vyjednávači nyní diskutují o podmínkách dohody o volném obchodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek