Barrosa čeká důležitá schůzka ve Washingtonu

17.10.2005
Šéf EK bude po dlouhé době diskutovat s amerických prezidentem v Bílém domě. Na programu jednání bude prohlubování transatlantické ekonomické integrace, diskuse o tzv. katarském kole v rámci WTO nebo podpora demokracie ve světě.

Šéf Evropské komise José Barroso se 18.října setká v Bílém domě s americkým prezidentem Georgem Busem. Setkání vysokého činitele Evropské unie s americkým prezidentem v Bílém domě neproběhlo již více let, proto půjde o mimořádnou schůzku. Mezi hlavní témata schůzky bude patřit prohlubování transatlantické ekonomické integrace, diskuse o tzv. katarském kole v rámci WTO nebo podpora demokracie ve světě.

Barrosa bude v USA doprovázet eurokomisařka Benita Ferrero-Waldnerová, z americké strany se budou jednání kromě Bushe účastnit i viceprezident Dick Cheney a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

V předvečer začátku jednání Barroso uvedl, že dialog Evropské unie se Spojenými státy přináší dobré výsledky. „Spolupracujeme spolu v mnoha regionech světa. Mým cílem ve Washingtonu bude především podpora našeho ekonomického a politického partnerství“, sdělil. Podle Barrosa i prezident Bush podporuje takové strategické vztah EU-USA, které vede k rozvoji a upevňování demokracie, chrání lidská práva ve světě a rozvíjí světovou tržní ekonomiku. Za nejdůležitější téma na nadcházející schůzce ovšem považuje dosažení dohody v otázce „katarské kola“, které se mimo jiné týká zemědělské politiky.

Právě tato otázka představuje nejdůležitější problém mezi oběma stranami. Ty proto cítí značnou zodpovědnost. Evropská unie již dříve deklarovala svou snahu k provedení výrazné zemědělské reformy. Proto v současné době vítá poslední snahu Spojených států o změnu svých podpůrných zemědělských programů.

Důležitým bodem jednání bude také otázka odstranění exportních bariér pro nejchudší rozvojové země. Zástupci EU se budou na jednání snažit představitele USA k tomuto kroku přesvědčit. A jsou podle nich na správné cestě.

Zahraniční spolupráce

Co se týká zahraniční spolupráce obou stran, je očekávána především diskuse o pomoci a reformě pásma Gazy po odchodu Izraelců. EU i Spojené státy mají s oblastí řadu zájmů. Evropská komise například plánuje přispět regionu v následujících deseti letech roční pomocí ve výši 3 mld. eur.

Obě strany si také vymění názory na stabilizační a rekonstrukční proces v Afghánistánu a Iráku, podporu demokracie v Libanonu a na Ukrajině, jaderný program v Íránu nebo pomoc Africe.

Stranou nezůstanou také jednání týkající se klimatických změn nebo ohrožení pandemií ptačí chřipky. Evropská komise uvítala americký návrh na vytvoření „Asijského pacifické partnerství“, které by mělo zvýšit informovanost o v současné době probíhajících klimatických změnách. Komise zároveň vyzývá ke konstruktivnímu dialogu o klimatických změnách, který by měl proběhnout příští měsíc na konferenci v Montrealu.

Sdílet tento příspěvek