Řada evropských zemí vyslyšela žádost Libanonu o pomoc

06.08.2020
Euroskop, čtk

Pomoc do Bejrútu posílá řada zemí poté, co úterní exploze v libanonské metropoli usmrtila nejméně 100 lidí a na 4000 dalších zranila. Česko ještě ve středu vyslalo speciální hasičský tým připravený na vyprošťování lidí zavalených v troskách. ČR zároveň poskytne Libanonu humanitární pomoc deset milionů korun. Na palubě dvou vojenských letounů do Bejrútu dorazila také pomoc z Francie, která posílá zdravotnický materiál a záchranáře.

Mezi dalšími státy, které reagují na žádost Libanonu o pomoc, jsou Slovensko, Polsko, Řecko, Německo, Rusko, Kypr, Nizozemsko, Británie či státy Perského zálivu.

Libanonští představitelé českou pomoc uvítali

Česká velvyslankyně v Libanonu Michaela Froňková v České televizi řekla, že libanonští představitelé českou nabídku pomoci uvítali, a oceňují především skutečnost, že se ji podařilo zajistit rychle. „Čím rychleji pomůžeme, tím ta pomoc bude efektivnější,“ řekla Froňková. Libanon podle ní požádal o pomoc přes krizový mechanismus Evropské unie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v noci na středu na twitteru informoval, že Francie do Libanonu vyšle příslušníky civilní ochrany a „několik tun zdravotnického vybavení“. Letouny by do Libanonu dorazily pozdě odpoledne. Na palubách bylo 15 tun materiálu, záchranná stanice a 55 záchranářů. Náklad má pomoci s péčí až o 500 lidí. Již v úterý večer se podle Elysejského paláce francouzští členové mise Prozatímních jednotek OSN v Libanonu (UNFIL) zapojili do záchranných prací. Elysejský palác uvedl, že Macron ve čtvrtek odletí do Libanonu, s nímž má Francie historické vazby, a setká se tam s libanonskými politickými lídry.

EU je připravena pomoci, posílá stovku záchranářů

Připravena pomoci je EU, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Bruselské centrum pro koordinaci v případě krizových situací informovalo o více než stovce záchranářů, které EU do Libanonu posílá.

Ve středu ráno v Libanonu přistál kuvajtský vojenský letoun se zdravotnickou pomocí a dalším vybavením. Katar oznámil, že do Libanonu poslal první letadlo s pomocí a další tři budou následovat. Součástí nákladu mají být dvě polní nemocnice s celkovou kapacitou 1000 lůžek. Turecká humanitární organizace IHH na místě pomáhá s pátráním po přeživších a využívá kuchyň v palestinském uprchlickém táboře k zajištění jídla pro potřebné. Jordánsko poskytne zdravotníky a polní nemocnici. V Bejrútu podle AP polní nemocnici již otevřel Egypt.

Rozsáhlou pomoc do Bejrútu posílá Nizozemsko, Německo i Polsko

Nizozemsko oznámilo, že do Libanonu posílá zvláštní tým pro vyprošťovací práce, který se skládá z 67 lékařů, zdravotních sester, hasičů a policistů. Polsko vysílá tým asi 50 hasičů, z toho 39 záchranářů se čtyřmi psy a vybavení. Řecko pošle pátrací a záchranný tým. Pomoc přislíbil také Kypr. Německo uvedlo, že je připraveno vyslat tým 47 expertů na pátrací a záchranné operace. Rusko oznámilo, že do Libanonu pošle pět letadel s lékařským vybavením, zdravotníky a polní nemocnici.

Austrálie uvedla, že poskytne Libanonu finanční pomoc ve výši dvou milionů australských dolarů (přes 30 milionů Kč). Mezi oběťmi výbuchu je australský občan.

Irácké ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že do Libanonu vyšle šest kamionů s nákladem zdravotnických potřeb a také tým zdravotníků. Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že Írán je připraven Libanonu poskytnout zdravotnickou výbavu a pomoc při péči o zraněné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek