Evropská unie přislíbila 33 milionů eur na pomoc Libanonu

07.08.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie přislíbila 33 milionů eur (téměř 865 milionů Kč) na pomoc libanonskému hlavnímu městu Bejrútu, který se potýká s následky ničivé exploze, při níž přišlo o život nejméně 137 lidí a kolem 5000 bylo zraněno. Po včerejším telefonickém rozhovoru mezi předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou a libanonským premiérem Hasanem Dijábem o tom informoval web EK.

Pro dodatečné financování rekonstrukce Bejrútu se uskuteční také dárcovská konference, uvedla agentura AFP s odvoláním na unijní zdroj. Uvolnění 33 milionů eur podle EK umožní pokrýt okamžité potřeby záchranných a zdravotnických služeb.

Evropské země se rychle mobilizovaly na pomoc Libanonu. Například Itálie poskytla vojenské plavidlo s lékařským vybavením. Dohromady bylo podle AFP mobilizováno také kolem 250 hasičů, kteří se specializují na záchranné a pátrací operace.

Do Libanonu ve středu dorazila také skupina českých hasičů; jde o zhruba čtyři desítky specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, ve skupině jsou také kynologové se psy, statik či lékař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek