Bush a Barroso podpořili liberalizaci obchodu

19.10.2005
EU i USA mají podle obou politiků společný zájem na otevírání trhů. Chtěli bychom dosáhnout ambiciózních a vyvážených výsledků v zemědělství, ale nejen tam.

Jak se dostat ze slepé uličky v jednáních o reformě světového obchodu? Tato otázka včera visela nad schůzkou amerického prezidenta George Bushe a předsedy Evropské komise Josého Barrosa jako bouřkový mrak, ačkoli na pořadu jednání byl i Blízký východ či boj proti terorismu.

„Máme společný zájem na otevírání trhů. Chtěli bychom dosáhnout ambiciózních a vyvážených výsledků v zemědělství, ale nejen tam,“ prohlásil Barroso. „Nepochybně sdílíme týž cíl,“ přitakal mu Bush.
Setkání to bylo historické: Barroso je od roku 1989 prvním předsedou Evropské komise, který byl oficiálně přijat v Bílém domě, což podle pozorovatelů naznačuje posun v uvažování amerických představitelů vůbec a Bushe zvlášť. „Američané si uvědomili, že nemohou všechno dělat sami,“ řekl mluvčí Evropské komise Francoise le Bail.

Světový obchod je dobrým příkladem. USA naléhají na Evropskou unii, aby pomohla odblokovat světové obchodní rozhovory tím, že nabídne větší škrty v zemědělských clech. Pokud Světová obchodní organizace (WTO) na své prosincové ministerské schůzce v Hongkongu nedosáhne dohody, zničí to důvěryhodnost WTO a mezinárodního obchodního systému, varoval hongkongský tajemník obchodu John Tsang, který bude hostitelem setkání.

WTO, sdružující 148 zemí, chce v prosinci schválit globální obchodní dohodu, která by měla podpořit růst světového hospodářství snižováním obchodních překážek ve všech sektorech, a to se zvláštním důrazem na rozvojové země. Pokroku v jednání brání kromě sporů o zemědělské celní bariéry i dohadování kolem subvencí pro zemědělce.
Chudé země tvrdí, že dotace, které bohaté státy dávají svým rolníkům, poškozují farmáře v rozvojových zemích, protože uměle snižují mezinárodní ceny.

USA minulý týden nabídly, že v příštích pěti letech sníží své zemědělské subvence o 60 procent, jestliže EU a Japonsko učiní ještě větší škrty a všechny země s výjimkou nejchudších značně sníží svá zemědělská cla.
Komisař EU pro obchod Peter Mandelson v reakci na americký návrh nabídl, že EU sníží své subvence o 70 procent; unie dosud nabízela snížení jen o 65 procent.

Mandelsonův krok popudil Francii, která je z vnitropolitických důvodů největším stoupencem subvenční politiky EU. Francii se nicméně včera na schůzce ministrů zahraničí a obchodu EU v Lucemburku nepodařilo prosadit návrh, podle něhož by všechny návrhy Evropské komise schvalovaly členské země, ještě než budou předloženy v jednáních WTO. Mandelson řekl, že by to znamenalo ochromení rozhovorů WTO.

Nedospěje-li WTO k dohodě, nevěstí to nic dobrého pro její budoucnost. Již její předešlá ministerská schůzka v mexickém Cancúnu přede dvěma lety ztroskotala. Je otázkou, zda si může dovolit další takový neúspěch.
„Kdybychom měli dvě neúspěšná ministerská setkání za sebou, zničilo by to důvěryhodnost WTO. Myslím, že by to mohlo být až tak vážné…,“ řekl hongkongský tajemník Tsang listu The Financial Times.

Evropské země, USA a další bohaté státy doufají v dohodu, která by jejich výrobcům průmyslového zboží a poskytovatelům služeb umožnila větší přístup na rychle rostoucí trhy chudých zemí, jako jsou Brazílie a Indie. Rozvojové státy ale dohodu podmiňují tím, že trhy EU a USA se otevřou pro jejich zemědělské produkty.

K „bolestným ústupkům“ v obchodních rozhovorech vyzval o víkendu bohaté země prezident Světové banky Paul Wolfowitz. „Nebudu přehánět, když řeknu, že 1,2 miliardy lidí žijících v krajní chudobě potřebuje výsledek z Hongkongu.“
Mandelson a ministři ze čtyř dalších klíčových členů WTO – USA, Brazílie, Indie a Austrálie – mají jednat dnes a ve čtvrtek v Ženevě. Cílem je domluvit návrh, který bude předložen prosincové schůzce v Hongkongu.

Sdílet tento příspěvek