Charles Michel odsoudil násilí vůči demonstrantům v Bělorusku

11.08.2020
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí ostře odsoudil agresivní postup bezpečnostních sil proti demonstrantům v Bělorusku protestujícím proti výsledkům prezidentských voleb. Stejný kritický postoj zaujala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Polský premiér Mateusz Morawiecki podle agentury PAP kvůli těmto událostem vyzval k mimořádnému summitu EU.

„Je třeba chránit svobodu projevu, svobodu shromažďování a základní lidská práva,“ prohlásil podle agentury DPA Michel. „Násilí proti demonstrantům není odpověď,“ dodal.

„Útoky a násilné represe vůči pokojným protestujícím nemají v Evropě místo. Vyzývám běloruské úřady, aby zajistily, že hlasy ve včerejších (nedělních) volbách byly přesně sečteny a zveřejněny,“ napsala v reakci na běloruské události von der Leyenová na twitteru.

Podle běloruské volební komise získal Lukašenko 80 procent hlasů

V řadě běloruských měst podle médií vyšly v neděli večer do ulic tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s vítězstvím dosavadního autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ústřední volební komise předběžně oznámila, že dostal 80,23 procenta hlasů.

Proti demonstrantům tvrdě zasáhly bezpečnostní síly. Podle lidskoprávní organizace Vjasna mnoho lidí utrpělo zranění a zřejmě jeden člověk zemřel. Policie také na 3000 protestujících zatkla.

Mluvčí Mateusze Morawieckého dopoledne podle agentury PAP sdělil, že předseda polské vlády vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu věnovaného událostem v Bělorusku.

Heiko Maas: EU by měla zvážit sankce proti Minsku

Podle německého ministra zahraničí Heika Maase musí Evropská unie po událostech z posledních dní diskutovat o opětovném zavedení sankcí proti běloruskému režimu. EU sankce v minulosti zrušila, když vyhodnotila, že země udělala kroky správným směrem, například propustila politické vězně. „Musíme nyní v Evropské unii diskutovat o tom, jestli to stále platí, ve světle dění z minulého týdne a z posledních dní,“ uvedl Maas. I podle německé diplomacie existují mnohé důkazy, že při volbách docházelo k podvodům.

Své obavy kvůli situaci v Bělorusku v pondělí vyjádřil i Londýn. Podle mluvčího britského premiéra Borise Johnsona je použití násilí proti demonstrantům „absolutně nepřijatelné“. „Již dříve jsme při mnoha příležitostech dali najevo naše obavy ohledně protidemokratických kroků v Bělorusku, včetně zadržování opozičních kandidátů, pokojných protestujících a novinářů,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

Násilí odsoudila i slovenská prezidentka Čaputová

Užití síly proti lidem z Běloruska, kteří svobodně uplatňují svobodu slova a shromažďování, na twitteru odsoudila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Vždy musí být respektovány a chráněny základní svobody a lidská práva,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek