Petříček s Pompeem debatovali o bezpečnosti, Číně i sítích 5G

12.08.2020
Euroskop, čtk

Bezpečnostní témata, ale i vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou byly náplní úterního jednání ministrů zahraničí ČR Tomáše Petříčka (ČSSD) a USA Mikea Pompea v Plzni. Důraz státníci kladli také na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Podle Petříčka je důležité, aby Spojené státy i Evropa měly know-how třeba pro samostatný vývoj umělé inteligence a neexistoval jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. Český ministr to řekl po společném jednání v prostorách pivovaru Plzeňský Prazdroj.

„Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozbách, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry,“ uvedl Petříček.

Podle něj to platí obecně pro debatu o budoucnosti vztahů s Čínou. Musí být podle něj nastaveny recipročně a na základě rovných podmínek pro všechny. „Hovořili jsme třeba o tom, že dnes přes veškeré snahy z minulosti se nedaří zajistit podmínky pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu, což je de facto téma, které se zde objevuje řadu let. Proto také očekáváme, že další jednání Evropské unie s Čínou by mělo přinést změnu,“ dodal ministr.

Lídři se shodli na potřebě více koordinovat přístup vůči Číně

Bilaterální jednání ministrů se týkalo dalších bezpečnostních témat nebo potřeby více konzultovat vztahy s Čínou mezi Evropskou unií a USA, řekl Petříček. Co se týče ekonomické spolupráce ČR a Spojených států, vidí Petříček prostor v rozvoji spolupráce v již zmíněné oblasti umělé inteligence, ale také kybernetické bezpečnosti.

Politici též hovořili o sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií. Petříček očekává, že se Spojené státy zapojí i do druhého ročníku konference v Praze, jež by se měla uskutečnit na podzim.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek