Šéf Evropské komise chce založit globalizační fond

19.10.2005
Předseda Evropské komise José Barroso chce miliardovými subvencemi podpořit regiony a sektory, které obzvláště trpí důsledky globalizace.

Předseda Evropské komise José Barroso chce miliardovými subvencemi podpořit regiony a sektory, které obzvláště trpí důsledky globalizace. Jak se ze zdrojů blízkých komisi dozvěděl Handelsblatt, chce Barroso za tímto účelem zítra navrhnout vytvoření „globalizačního fondu“, který by měl k dispozici prostředky ve výši několika desítek miliard eur.

Cílem nového finančního nástroje by měla být pomoc jistým segmentům či oblastem, kterých se negativně dotklo otevření trhu a mezinárodní obchodní dohody. Konkrétně se jedná například o pomoc při znovuzačleňování nezaměstnaných či o subvence, které podpoří strukturální změny v daných regionech.
Podle představy Barrosa by třetinu fondu měly tvořit příjmy z financí Evropské unie, další třetinu by mohla dodat Evropská investiční banka. Zbytek by pak tvořily příspěvky členských států.

Iniciativou se portugalský předseda komise snaží reagovat na opakovanou kritiku francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, který mu před několika týdny vytkl, že příliš málo podniká na obranu proti hrozbám globalizace. Tím podle něj komise podporuje euro-skeptickou náladu. Návrh je ale také reakcí na požadavek Francouzů ochránit jisté trhy. Již minulé léto komise například omezila dovozy textilu z Číny, a to především na popud Francie, jejíž textilní průmysl je považován za zaostalý.

Barroso chce zítra navíc navrhnout, aby jistá část miliardových strukturálních a kohezních fondů unie byla v budoucnu vázána na podmínku, že příjímající země bude peníze cíleně vydávat na vytvoření nových pracovních míst. „Strukturální politika EU by měla být lépe propojena s hospodářsko-politickou lisabonskou agendou,“ řekl jeden ze zdrojů blízkých Barrosovi.

Oba návrhy jsou součástí dopisu, který chce šéf komise předat britskému premiérovi Tonymu Blairovi, jehož země právě unii předsedá. Blair sezval hlavy států a premiéry na příští čtvrtek na zvláštní summit do Hampton Court v blízkosti Londýna, aby zde projednal evropský sociální model.

Zatímco britský ministr financí Gordon Brown počátkem tohoto týdne apeloval na vytvoření liberální a otevřené Evropy, je Chirac pro, aby se jisté klíčové segmenty chránily. Na setkání ministrů zahraničí v Lucembursku proto Francie včera hrozila blokádou jednání WTO v případě, že komise učiní příliš velké kroky v odbourávání podpory zemědělství.

Sdílet tento příspěvek