Pompeo ocenil, že ČR nahrazuje ruskou techniku americkou

13.08.2020
Euroskop, čtk

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ocenil, že Česká republika nahrazuje ruskou vojenskou techniku americkou. Podle něj tak bude lépe odpovídat požadavkům Severoatlantické aliance (NATO). Pompeo to řekl na tiskové konferenci po středečním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Praze. Podle předsedy české vlády spolupráce mezi zeměmi v obraně funguje dobře.

Zásadním tématem debaty podle Babiše byly také obchodní vztahy nejen mezi Českem a USA, ale také mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Premiér litoval, že se nepodařilo dokončit obchodní dohodu mezi Evropou a USA. „Myslím, že je důležité, abychom se k tomu vrátili,“ řekl. Podle něj by mohly převzít iniciativu země visegrádské čtyřky (V4), tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. „Evropa není jen Německo a Francie, ale i V4, další země, které jsou menší a mají dobré nápady,“ doplnil.

Pompeo poděkoval Babišovi za závazek dodržovat závěry ze summitu NATO ve Walesu. Členské země se tam v roce 2014 zavázaly, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Vloni činily výdaje ČR na obranu 1,2 procenta HDP, předloni 1,13 procenta.

Velkým tématem jednání obou lídrů byla bezpečnost 5G sítí

Státníci hovořili také o bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití čínskými dodavateli technologií. „Vaše osobní vedení pomohlo nastavit kurz pro více než 30 národů, aby se mohly stát zeměmi s čistými sítěmi 5G. Síly se obrací, o tom není pochyb, proti nedůvěryhodným sítím,“ řekl Pompeo a připomněl tak loňskou konferenci v Praze, které se zúčastnili experti ze 32 zemí EU, NATO a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Společně přijali dokument nazvaný Pražské návrhy, který uváděl nezávazné obecné principy, jež by měly rizika spojená se zaváděním sítí 5G omezit.

Druhý ročník konference se měl konat letos v květnu, odložen byl ale kvůli koronavirové epidemii na září. Babiš dnes předal Pompeovi pozvání. Šéf americké diplomacie také připomněl, že on a Babiš v květnu podepsali společnou deklaraci, jež má vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro sítě 5G, ochránit je před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek