Bělorusko stojí o dialog s EU, nikoli o prostředníky ze zahraničí

17.08.2020
Euroskop, čtk

Bělorusko stojí za všech okolností o další dialog s Evropskou unií, uvedlo v sobotu podle agentury RIA Novosti běloruské ministerstvo zahraničí. Sedmadvacítka Bělorusko za jeho násilné potírání povolebních protestů tvrdě kritizovala a chystá se vůči němu zavést sankce. Prezident Alexandr Lukašenko v sobotu zdůraznil, že země chce kritickou situaci řešit sama a nepotřebuje žádné prostředníky ze zahraničí.

Premiéři pobaltských zemí v sobotu Minsk vyzvali, aby uspořádalo nové volby, které budou „svobodné a spravedlivé“. Šéfové estonské, litevské a lotyšské vlády se domnívají, že na transparentnost nového hlasování by měli dohlížet mezinárodní pozorovatelé, napsala agentura Reuters.

V Litvě je od minulého úterka Lukašenkova protikandidátka ze sporných voleb Svjatlana Cichanouská, která tvrdí, že hlasování, které podle úřadů jasně vyhrál stávající prezident, bylo zfalšované. Za zmanipulované volby považuje i Evropská unie. V ulicích běloruských měst na protest proti výsledkům voleb demonstrují tisíce lidí, proti nimž brutálně zasáhla policie.

Lukašenko tvrdí, že protesty jsou řízené z ciziny a v sobotu znovu zopakoval, že země nestojí o jakoukoli pomoc ze zahraničí a chce současnou situaci vyřešit sama. „Naši zemi nikomu nevydáme,“ řekl prezident podle agentury Belta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek