Šéfové zemí EU proberou ve středu situaci v Bělorusku

17.08.2020
Euroskop, čtk

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie ve středu proberou na mimořádném jednání situaci v Bělorusku. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Občané Běloruska mají podle něj právo rozhodovat o své budoucnosti a zvolit si svobodně svého prezidenta.

V Bělorusku se už přes týden konají rozsáhlé protesty proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle oficiálních údajů v prezidentských volbách z 9. srpna získal přes 80 procent hlasů. Opozice i řada zemí považuje výsledky za zmanipulované.

Evropská unie už oznámila, že chystá sankce vůči konkrétním představitelům země odpovědným za falšování voleb i násilí vůči demonstrantům.

Michel v prohlášení na twitteru dnes také uvedl, že „násilí vůči demonstrantům je nepřijatelné a nemůže být připuštěno“. Reagoval tak na skutečnost, že zejména v prvních dnech protestů byly zatčeny tisíce protestujících. Mnoho z nich bylo policií surově zbito.

Podle agentur se jednání šéfů zemí evropské sedmadvacítky, svolané na středečních 12:00 SELČ, uskuteční prostřednictvím videokonference. Podle Reuters by na něm měli premiéři a prezidenti bloku prodiskutovat možnosti další evropské podpory lidí v Bělorusku, například vznik fondu pro oběti represí či na podporu plurality médií nebo třeba posílení studentských výměn.

Na dosud největší demonstraci v Bělorusku se v neděli sešlo podle odhadů až 200.000 lidí, do stávky vstoupily tisíce zaměstnanců státních podniků. Opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská, jež podle oficiálních výsledků získala přes deset procent hlasů, z litevského exilu vzkázala, že je připravená převzít zodpovědnost a postavit se do čela národa.

Ruský prezident Vladimir Putin po víkendovém dvojím telefonickém rozhovoru s Lukašenkem přislíbil poskytnout Bělorusku podporu s ochranou bezpečnosti. Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse by případný ruský vojenský zásah v zemi představoval invazi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek