Rusko varovalo USA a EU před sankcemi proti Minsku

26.08.2020
Euroskop,ČTK

Ruské ministerstvo zahraničí včera varovalo Spojené státy a Evropskou unii před přijetím sankcí proti proti jeho spojenci Bělorusku a před vměšováním do běloruských záležitostí. Prohlášení ministerstva následovalo po jednání šéfa ruské diplomacie a náměstka amerického ministra zahraničí Stephena Bieguna v Moskvě, poznamenala agentura Reuters.

„Ruská strana během výměny názorů na současnou situaci v Bělorusku zdůraznila nepřípustnost nátlaku na Minsk sankcemi či politicky, protože by to mohlo přerušit proces navazování vnitropolitického dialogu mezi vládou a společností při zachování vzájemného respektu. Rusko varuje USA a EU před vměšováním do vnitřních záležitostí Běloruska v libovolné podobě, včetně otevřených výzev k protivládním demonstracím, jaké nyní znějí v některých metropolích,“ stojí v prohlášení, zveřejněném na webu ministerstva.

V Bělorusku třetím týdnem pokračují protesty a stávky proti sporným prezidentským volbám z 9. srpna.

Lavrov po jednání s americkým diplomatem prohlásil v ruské televizi, že běloruská opozice je řízena ze Západu. „Ruka je podaná všem, kdo mají zájem o stabilní a jednotné Bělorusko. Měla by si jí povšimnout opozice a ti západní partneři, kteří tuto opozici řídí,“ prohlásil Lavrov. Dodal, že Rusko nepokládá za možné vnucovat běloruskému vedení a lidu prostředníky zvenčí, „ať jde o Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, EU či některou ze sousedních zemí“, protože podobu dialogu prý mají vytvořit sami Bělorusové. Podle ministra je také otázkou, nakolik legitimní bylo vytvoření opoziční koordinační rady a podle jakých kritérií se tak stalo.

Koordinační rada, kterou vytvořila běloruská opozice, až dosud marně usilovala o kontakt s úřadem prezidenta Alexandra Lukašenka, který i podle ruských médií dosud na žádný dialog s opozicí nepřistoupil. Členové rady jsou vyšetřováni prokuraturou, která hrozí stíháním za „pokus o uchopení moci“. Soudy včera kvůli jiným deliktům poslaly dva členy rady na deset dní do vězení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek