NATO opět popřelo, že posílá vojáky k běloruským hranicím

27.08.2020
Euroskop, ČTK

Severoatlantická aliance neposílá vojáky k hranicím s Běloruskem. Před dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který vyzval režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby respektoval základní práva obyvatel své země. Merkelová podotkla, že pro Evropu má dění v Bělorusku „klíčový význam“.

„Základní práva obyvatel jako svoboda vyjadřování a možnost nenásilně protestovat musí Bělorusko respektovat,“ řekl Stoltenberg. Stejně jako před středečním neformálním jednáním ministrů obrany zemí EU zdůraznil, že NATO neposiluje své vojenské kapacity v regionech u hranic s Běloruskem, takže Minsk nemůže represe proti vlastnímu obyvatelstvu zdůvodňovat zahraniční vojenskou hrozbou.

„Je to krize, která se odehrává na našich hranicích,“ uvedl Stoltenberg o vývoji v Bělorusku, kde lidé demonstrují proti falšování prezidentských voleb. Ty na počátku srpna podle oficiálních údajů vyhrál opět Lukašenko, opozice ale jeho vítězství neuznává. „Je samozřejmě na běloruském obyvatelstvu, aby o své budoucnosti rozhodlo,“ dodal Stoltenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek