Šéf NATO hovořil s Erdoganem o napětí ve východním Středomoří

30.08.2020
Euroskop, ČTK

Kvůli napětí ve východním Středomoří vyvolanému sporem Řecka a Turecka ohledně tamního tureckého průzkumu těžby hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem telefonicky generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Erdogan podle agentury Anadolu uvedl, že NATO musí bránit jednostranným krokům, které ignorují mezinárodní právo, a upozornil, že Turecko bude pokračovat v ochraně svých práv a zájmů kdekoli.

Stoltenberg na twitteru uvedl, že s Erdoganem hovořil o mechanismech, jak zabránit incidentům ve východním Středomoří. „Dialog a deeskalace jsou důležité a situace musí být vyřešena v duchu solidarity NATO,“ uvedl Stoltenberg podle řeckého deníku Kathimerini.

Turecko-řecký spor ohledně průzkumu těžby ve východním Středomoří byl i jedním z témat dvoudenního neformálního jednání ministrů zahraničí Evropské unie, které skončilo v Berlíně. Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka unie nevylučuje potrestání Turecka sankcemi, pokud Ankara neukončí jednostranné využívání sporných vod. O případných sankcích by mohl jednat summit EU plánovaný na 24. a 25. září.

Turecku hrozí možné sankce

Unijní požadavek na zastavení svých aktivit ve sporných vodách ve východním Středomoří označilo turecké ministerstvo zahraničí za „nepřiměřený“. „Příčinou napětí ve východním Středomoří je Řecko a řeckokyperská vláda s jejich maximalistickými akcemi a požadavky, které odporují mezinárodnímu právu. Bezvýhradná podpora EU těmto dvěma, kteří ignorují legitimní práva a zájmy naší země a kyperských Turků ve východním Středmoří, napětí zvyšují,“ citoval deník Hürriyet z prohlášení tureckého ministerstva.

Turecko v oblasti mezi Krétou a Kyprem provádí v moři průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Ankara porušení mezinárodního práva popírá a nedávno jako doprovod průzkumné lodi vyslala vojenská plavidla. Řecko v reakci uspořádalo tento týden v oblasti námořní manévry, k nimž se připojily Francie, Itálie a Kypr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek