Francie: Pobrexitová jednání se neposunula kvůli přístupu Londýna

31.08.2020
Euroskop, ČTK

Vyjednávání mezi Británií a Evropskou unií o vztazích po britském odchodu z evropského bloku uvázla na mrtvém bodě kvůli „neústupnému a nerealistickému přístupu“ Londýna. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

Zatím poslední kolo jednání s Británií, která vystoupila z EU letos na konci ledna, se odehrálo před téměř dvěma týdny v Bruselu. Obě strany již dříve oznámily, že u několika klíčových bodů se zatím nepřiblížily dohodě a vzájemně se obvinily z nesplnitelných požadavků. Varovaly rovněž, že se možná před koncem přechodného období najít shodu nepodaří. Jablkem sváru stále zůstávají například pravidla hospodářské soutěže či rybolov.

„Vyjednávání nepostupují kvůli neústupnému, a řekněme si to narovinu, nerealistickému přístupu Británie,“ prohlásil dnes Jean-Yves Le Drian ve svém projevu k francouzským velvyslancům v Evropě. Jak francouzský ministr, po jehož boku stál i šéf německé diplomacie Heiko Maas, dodal, EU je nyní jednotnější než kdy dřív, pokud jde o dosažení pobrexitové dohody. Míč je ale nyní na britské straně hřiště, doplnil.

Přechodné období stanovené pro odchod Británie z EU a určené pro dojednání nového partnerství skončí na konci roku. V Británii do té doby dál platí unijní právo, ačkoli země od letošního února členem EU již formálně není. Pokud se budoucí vztahy nepodaří dojednat, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Nejzazším možným termínem pro dosažení dohody tak, aby mohla vstoupit v platnost ještě před prosincovým koncem přechodného období, je letošní říjen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek