Borrell: EU je odhodlána uvalit sankce na jednotlivce v Bělorusku

14.09.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie odsuzuje eskalaci násilí v Bělorusku a je odhodlána uvalit sankce na osoby zodpovědné za volební podvody a za tvrdý postup proti pokojným protestům. Uvedl to podle agentury Reuters šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Dva diplomatické zdroje tento týden sdělily ČTK, že diplomacie EU navrhla seznam čtyř desítek lidí spojených s režimem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, na něž chce evropský blok kvůli nedávným prezidentským volbám a následnému potlačování opozičních protestů uvalit sankce.

Seznam by ve druhé polovině září mohli schválit unijní ministři zahraničí, k čemuž je však potřeba jejich jednomyslná shoda. Tu zatím údajně blokuje Kypr podporovaný Řeckem, který podmiňuje svůj souhlas podporou sankcí za tureckou průzkumnou těžbu ve Středomoří.

„EU potvrzuje své odhodlání uvalit sankce na jednotlivce zodpovědné za násilí, potlačování pokojných protestů a falšování volebních výsledků,“ citovala agentura Reuters z Borrellova prohlášení. V tom se rovněž uvádí, že unie v případě potřeby podnikne „další restriktivní opatření“. Podobu těchto opatření nicméně Borrell neupřesnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek