EU bude dnes jednat s Čínou o změně klimatu, o obchodu a o covid-19

14.09.2020
Euroskop, čtk

Videokonference vedoucích představitelů institucí Evropské unie s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem by se dnes měla zaměřit zejména na změny klimatu, na ekonomiku, obchod a také na problematiku šíření koronaviru. Napsal to nezávislý čínský server The Epoch Times.

Podle tohoto webového portálu, který je v pevninské Číně blokován, se ale rovněž očekává, že se EU bude chtít zabývat situací v Hongkongu, kde už řadu měsíců pokračují protesty proti kontroverznímu „zákonu o národní bezpečnosti“. Podle kritiků tento právní předpis omezuje garantovanou autonomii Hongkongu založenou na principu „jedna země, dva systémy“.

Podle agentury APA nelze očekávat žádné změny v politice EU vůči Číně. „Unie v nejlidnatější zemi světa spatřuje partnera a zároveň systémového rivala a usiluje o dialog s Pekingem orientovaný na hodnoty a zájmy,“ napsala agentura. Mluvit se při videokonferenci má i o lidských právech a o postavení firem.

Summit EU-Čína se dnes měl původně konat v Lipsku ve formátu 27+1, za přímé účasti čínského prezidenta i nejvyšších představitelů unijních zemí. Kvůli šíření koronavirové nákazy byla ale tato vrcholná schůzka zrušena. Místo toho se dohodlo uspořádání videokonference, která však není summitem v jiné formě. Například se muselo odložit plánované dojednání dohody o ochraně investic, o niž mají zájem obě strany.

Kromě předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a předsedy Evropské rady Charlese Michela se za EU videokonference zúčastní i kancléřka Angela Merkelová, jejíž Německo je nyní předsedající zemí unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek