EU jednala s Čínou o vyváženějším partnerství

15.09.2020
Euroskop, čtk

Obchodní vztahy Evropské unie s Čínou mohou být motorem zotavení ekonomiky po pandemii covidu-19, musí však být férovější a vyváženější. Po dnešní videokonferenci unijních lídrů s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem to řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové musí Čína přestat klást evropským firmám překážky v přístupu na svůj trh. O nezbytné vyváženosti vztahů hovořila také německá kancléřka Angela Merkelová

„Evropa musí být hráčem, ne hřištěm,“ řekl Michel novinářům po zhruba dvouhodinovém jednání, které bylo náhražkou za summit zrušený kvůli koronavirové nákaze. Obě strany původně chtěly letos uzavřít významnou investiční dohodu, o níž jednají již šestým rokem. I kvůli pandemii se však vyjednávání dále protáhla a ani dnešek jejich rozuzlení nepřiblížil.

„Příliš mnoho překážek“ pro evropské firmy

Podle Merkelové je dohodu stále možné uzavřít ještě v letošním roce. „Politická vůle je na obou stranách,“ řekla. Zda se tak skutečně stane, ale zaručit odmítla. Lídři unijních institucí dávají najevo, že podpis investiční dohody připadá v úvahu jen tehdy, pokud Čína změní svůj přístup například v otázce státní podpory svých firem. Evropské firmy čelí „příliš mnoha překážkám“, což by unie chtěla změnit zvláště v klíčových odvětvích nových technologií či dopravy, prohlásila von der Leyenová.

„Čína nás musí přesvědčit, že stojí za to investiční dohodu uzavřít,“ poznamenala po dnešním jednání šéfka unijní exekutivy. Přes určitá sblížení podle ní zůstávají stále nevyřešené dvě zásadní otázky. Jednou z nich je přístup unijních firem na čínský trh, druhou pak ekologická udržitelnost investic. Možnosti širší spolupráce vidí Merkelová především v oblasti emisí oxidu uhličitého. „Chceme, aby Čína přesunula vrchol uhlíkových emisí z plánovaného roku 2030 do dřívějších let,“ řekla. Dodala, že Čína se na těchto emisích v celosvětovém měřítku podílí z jedné poloviny.

Dohoda o ochraně geograficky unikátních produktů

Za krok správným směrem označil Michel dnešní podpis dohody o ochraně stovky geograficky unikátních evropských a čínských potravinářských a zemědělských produktů. Stejný názor zastává i Merkelová, která na tiskové konferenci v Berlíně k dohodě řekla, že je to dobrá zpráva pro vinaře u řeky Mosely či pro bavorské pivo. Dodala, že další regionální značky na seznam brzy jistě přibudou.

Dohoda, kterou Merkelová považuje za praktický příklad spolupráce, by měla snížit ztráty řady evropských výrobců prodávajících své zboží na čínském trhu. Čína byla loni po Británii a Spojených státech třetím největším příjemcem exportu potravinářského a zemědělského zboží z 27 unijních zemí. Z Evropy se do nejlidnatější země světa vyvezly produkty za 14,5 miliardy eur (téměř 390 miliard Kč).

Otázka Hong Kongu

Evropská unie je nadále znepokojena přístupem Číny k právům menšin a uplatňováním kontroverzního bezpečnostního zákona, který omezuje autonomii Hongkongu. Po jednání unijních špiček s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země v současnosti EU předsedá, dodala, že dialog o lidských právech s Pekingem bude pokračovat.

Vůdci unijních institucí dali podle Michela hlavě stále vlivnější globální mocnosti najevo, že nehodlají pomíjet otázky Hongkongu či práv menšinových Ujgurů či Tibeťanů. Čína musí respektovat autonomii Hongkongu a zajistit dodržování práv jeho obyvatel, konstatoval Michel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek