Europoslanci chtějí ráznější přístup EU vůči Turecku

16.09.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie musí pevně hájit zájmy Řecka a Kypru a přesvědčit Turecko, aby ustoupilo od průzkumné těžby ve východním Středomoří. V dnešní debatě se na tom shodla většina poslanců Evropského parlamentu, kteří vyzvali zástupce členských států k rychlému vyřešení hrozícího konfliktu. Část poslanců volala po přijetí protitureckých sankcí. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlásil, že vztahy bloku s vlivným sousedem se dostaly na rozcestí a příští dny rozhodnou o tom, kam se budou ubírat.

Turecko od srpna mezi Krétou a Kyprem provádí průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Lídři EU budou o společné reakci na rostoucí napětí v oblasti jednat na mimořádném summitu příští týden.

„Naše vztahy se dostaly na historické rozcestí a vydají se jedním či druhým směrem, podle toho, co se stane v příštích dnech,“ řekl dnes Borrell poslancům v Bruselu, kam bylo kvůli vývoji koronavirové nákazy přeloženo plenární zasedání EP ze Štrasburku. Evropský blok se podle něho musí jednotně snažit o zklidnění napětí v regionu, zároveň však nesmí zapomenout na to, že Ankara je stále jeho významným partnerem například v otázkách migrace.

Řada europoslanců sice dala najevo názor, že by EU měla dát přednost dialogu, ve svých slovech byli ale většinou ostřejší než hlavní evropský diplomat.

„Všichni jsme extrémně znepokojeni reálným rizikem vojenské eskalace,“ konstatoval zástupce nejsilnější lidovecké frakce a šéf zahraničního výboru David McAllister. Dodal, že na nadcházejícím summitu musí političtí vůdci otevřít možnost dalších protitureckých postihů.

EU již v posledním roce potrestala zmrazením majetku a zákazem cest na území unie několik Turků odpovědných za těžbu, která podle Bruselu porušuje suverenitu členských zemí. Ministři zahraničí unijních zemí v srpnu jednali o možném rozšíření tohoto seznamu. Řecko a Kypr přitom požadují ráznější ekonomické sankce, které však nemají mezi dalšími státy jednoznačnou podporu.

„Jsou tu státy, které stále mají ekonomické vazby na Turecko,“ podotkla dnes levicová řecká europoslankyně Elena Kunturaová, která stejně jako řada kolegů volala po ráznějších protitureckých postizích. Několik politiků vyzvalo i k zákazu prodeji zbraní Turecku.

Některé členské státy, včetně největšího Německa, však podle diplomatů na tento návrh sotva kývnou, neboť vývoz do Turecka tvoří značnou část jejich zbrojního exportu. Sám Borrell dnes diskusi uzavřel slovy, že pro výraznější postihy proti Turecku zřejmě nebude mezi státy dostatečná podpora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek