Barnier stále doufá v obchodní dohodu s Británií

18.09.2020
Euroskop, čtk

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier stále doufá v obchodní dohodu s Británií. Podle diplomatických zdrojů, na něž se dnes odvolává agentura Reuters, však dnes velvyslancům 27 unijních zemí v Bruselu řekl, že rozhodující budou příští dny.

Barnier na středeční schůzce za zavřenými dveřmi podle tří zdrojů obeznámených s obsahem jednání vyjádřil naději ohledně dosažení dohody, ačkoli britský návrh zákona o vnitřním trhu obsahuje pasáže porušující právně závaznou brexitovou dohodu.

„Barnier stále věří, že dohoda je možná, ale příští dny jsou klíčové,“ cituje Reuters jeden z unijních diplomatických zdrojů. Druhý diplomat v souvislosti se středeční schůzkou poznamenal: „Naděje tu stále je,“ píše Reuters.

První zdroj uvedl, že z „zábleskem naděje“ jsou nesmělé ústupky ze strany Británie ohledně rybolovu.

Mluvčí britského premiéra přitom podle Reuters ve středu řekl, že Británie usiluje o dohodu o rybolovu s EU podle vzoru dohody s Norskem a že nepřipustí návrhy, které by zasahovaly do suverenity Británie nad vlastními lovišti. Rybolov je významným bodem sváru v jednáních o nové britsko-unijní obchodní dohodě, která má vstoupit v platnost příští rok po konci stávajícího přechodného období.

Reuters už v úterý informoval, že Británie se pokouší vycouvat ze slepé uličky, ačkoli oficiálně Londýn hrozí porušením podmínek brexitové dohody o rozluce s EU.

Další zdroj potvrdil britskou nabídku ústupků, ale zdůraznil, že nejdou dostatečně daleko, aby je mohla EU akceptovat.

„Jsme znepokojeni postupem Británie, ale Barnier zdůraznil, že bude pokračovat v jednáních do svého posledního dechu,“ řekl čtvrtý diplomatický zdroj citovaný Rueters. Barnier se má dnes v Bruselu kolem 16:00 SELČ opět sejít se svým britským protějškem Davidem Frostem.

Johnson tento měsíc oznámil, že Londýn se chystá přijmout právní normu, jejíž některá ustanovení by ovšem porušovala části loni uzavřené brexitové dohody s EU. Cílem zákona je podle Londýna zaručit, aby spolu všechny konstitutivní části Spojeného království – Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko – mohly volně obchodovat.

To však nabourává jeden z pilířů brexitové dohody, takzvaný protokol o Severním Irsku. Ten stanovuje, že na tuto část Spojeného království se i po přechodném období odchodu Británie z EU budou vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, aby se předešlo kontrolám na hranici s Irskou republikou.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune dnes řekl, že EU činí správně, když pokračuje v jednáních s Británií. Podle něj by EU neměl reagovat přehnaně na britskou taktiku. „Neměli bychom se nechat chytit do léčky,“ zdůraznil Beaune.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek