Rakousko bude prosazovat uzavření svého pracovního trhu pro Turky

20.10.2005

Nejsme schopni a ani nemáme vůli otevřít rakouský pracovní trh pro teoreticky milion tureckých pracovníků, uvedl rakouský kancléř Wolfgang Schűssel.

Rakousko chce prosadit trvalé uzavření svého pracovního trhu pro turecké pracovníky po vstupu Turecka do Evropské unie. V interview pro německý list Die Welt to sdělil rakouský kancléř Wolfgang Schussel.

„Nejsme schopni a ani nemáme vůli otevřít rakouský pracovní trh pro teoreticky milion tureckých pracovníků“, sdělil kancléř. Proto se bude snažit prosadit trvalou doložku v turecké přístupové smlouvě, která by stvrzovala uzavření rakouského pracovního trhu pro Turky.

Podle Schussela mělo Rakousko při tvorbě dohody o tureckých přístupových rozhovorech tři základní cíle a všech tří dosáhlo. Patřila mezi jasná podmínka nepřekročení evropské kapacity, vyplývající z Kodaňských kritérií, jasné vyřešení finanční otázky z důvodu toho, že každý vstup nové země do unie stojí určité peníze. Třetí podmínkou bylo společné zahájení tureckých a chorvatských vstupních rozhovorů.

Kancléř upozornil na to, že v závěrečné fázi vyjednávání byl na Rakousko vyvíjen enormní tlak z důvodu toho, že 24 členských zemí se vyslovilo pro plné členství Turecka v EU. Ale celkově je s postojem své země spokojen právě kvůli splnění všech tří daných podmínek.

Schussel není spokojen s výskytem určité „skepse z Evropské unie“ ve své zemi. K jejímu odstranění potřebuje EU jasné určení svých problémů a návrhy na jejich vyřešení.

Turecko by bylo první zemí, které by zůstal pracovní trh jedné z členských zemí trvale uzavřen. Desítka nových zemí, která do unie vstoupila v loňském květnu, sice také souhlasila s uzavřením pracovního trhu pro své občany v některých členských zemích, ale toto opatření je pouze dočasné. Jednání o omezení trhů pro Turky teprve přijdou na řadu a budou pravidelně velmi bouřlivá.

Když Turecko dostalo 3.října zelenou pro své vstupní rozhovory s unií, rakouští představitelé upozornili, že jednání budou velmi složitá a plná specifických požadavků.

Sdílet tento příspěvek