EU by se podle Babiše měla věnovat situaci v Bělorusku

01.10.2020
Euroskop, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) se chce během dnes začínajícího summitu EU vrátit k situaci v Bělorusku. Novinářům před odletem do Bruselu řekl, že podporuje návrh polského premiéra na ekonomickou pomoc zemi. Je podle něj důležité podpořit Bělorusy, kteří si přejí konání svobodných voleb. Litevský prezident Gitanas Nauséda dnes vybídl EU, aby sankce uvalila i přímo na běloruského prezidenta Alexandrea Lukašenka. Vyzval šéfa Evropské rady, aby debatu o této otázce zařadil na pořad nadcházejícího summitu.

Země EU neuznaly výsledek srpnových prezidentských voleb, jejichž vítězem úřady opět vyhlásily Lukašenka, vládnoucího bývalé sovětské republice již 26 let. Podle unie nebyly volby demokratické a spravedlivé a Lukašenkův režim tvrdým potlačováním následných protestů porušuje lidská práva. Ministři zahraničí „sedmadvacítky“ ale zatím nebyli s to sankce proti běloruskému režimu vyhlásit, protože potřebnou jednomyslnost blokuje Kypr, domáhající se unijních sankcí proti Turecku.

Unijní diplomacie navrhla dát na „černou listinu“ čtyři desítky lidí spojených s Lukašenkovým režimem, ale bez samotného Lukašenka, protože některé státy chtějí pokračovat v dialogu s Minskem.

V samotném Bělorusku pokračují protesty proti autoritářskému režimu sedmým týdnem. Server Tut.by dnes informuje o studentských stávkách a lidských řetězech solidarity v ulicích Minska.

Kdy přesně by se měli evropští lídři situací v Bělorusku zabývat, Babiš neuvedl. Dnes večer ze summitu přiletí kvůli televizní předvolební debatě zpět, zastoupí ho tam polský kolega. Po debatě Babiš plánuje návrat k jednáním v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek