Lídři EU budou jednat o dalších vztazích s Tureckem

01.10.2020
Euroskop, ČTK

Najít shodu nad otázkami zahraniční politiky rozdělujícími země Evropské unie se dnes pokusí prezidenti a premiéři členských států. Behem prvního dne dvoudenního bruselského summitu mají na programu debatu o napjatých vztazích s Tureckem, dalším postupu vůči běloruskému režimu či společné reakci na globální vzestup Číny.

Sumit začíná odpoledne, až nad pracovní večeří se však budou šéfové států a vlád zabývat vyhrocenou situaci ve východním Středomoří, kde Turecko zkoumá možnosti těžby poblíž řeckých a kyperských břehů. Zejména Nikósie chce ostatní unijní země přesvědčit k rázné reakci, kvůli čemuž zablokovala přijetí sankcí vůči činitelům běloruského režimu.

Předseda Evropské rady Charles Michel chce, aby lídři v závěrech summitu nasměrovali vztahy s Tureckem ke konstruktivnímu dialogu a hovoří při tom o metodě „cukru a biče“. Sankce vůči lidem a firmám odpovědným za těžbu, které vedle Kypru či Řecka podporuje například Francie nebo Rakousko, však patrně političtí vůdci neschválí. Další země včetně předsednického Německa totiž nechtějí další zhoršení vztahů s partnerem v NATO, který v rámci migrační dohody pomáhá brzdit příliv běženců do Evropy. K dialogu EU s Ankarou krátce před summitem vyzývali i někteří turečtí vládní politici.

Konečné slovo podle diplomatů nejspíš nepadne ve věci sankcí proti režimu režimu autoritářského běloruského vládce Alexandra Lukašenka, jehož EU kvůli zmanipulovaným srpnovým volbám neuznává za prezidenta. Lídři by podle návrhu závěrů summitu mohli vyzvat ministry členských zemí, aby postihy schválili v nejbližších dnech.

Mezi další témata prvního dne summitu budou patřit vztahy s Čínou, s níž se EU zatím neúspěšně snaží uzavřít investiční dohodu. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že by jako šéfka země předsedající EU chtěla posunout jednání kupředu. Některé země však prosazují opatrnější přístup s ohledem zejména na porušování lidských práv čínským režimem.

Lídři budou hovořit také o unijní reakci na útok na předáka ruské opozice Alexeje Navalného či o možném řešení situace v Náhorním Karabachu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek