Předsedkyně Evropské komise jednala s Johnsonem o brexitu

05.10.2020
Euroskop, ČTK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes s britským premiérem Borisem Johnsonem prostřednictvím videokonference hovořila o stávajícím stavu rozhovorů o budoucích vztazích Spojeného království s EU. Podle prohlášení Evropské komise se oba politici shodli, že je nutné dospět k dohodě o obchodních vztazích, „pokud to vůbec bude možné“.

Podle agentury Reuters zároveň vyzvali vyjednavače obou stran, aby intenzivně pracovali na nalezení shody v klíčových problematických oblastech.

Johnson podle zpravodajského webu BBC při videokonferenci zopakoval, že jeho cílem je dohoda podobnou té mezi EU a Kanadou. Zároveň ale poznamenal, že Spojené království je připraveno i na scénář, že dohoda vůbec nebude.

Von der Leyenová a britský premiér dnes hovořili poté, co Evropská komise ve čtvrtek zahájila s Británií právní řízení kvůli porušení loni odsouhlasené brexitové dohody, které je z právního hlediska mezinárodní smlouvou.

Johnson a Von der Leyenová podle prohlášení Komise podpořili stanovisko obou hlavních vyjednavačů, podle nichž byl v uplynulých týdnech zaznamenán pokrok v jednáních. Značná část otázek však podle nich zůstává nedořešená včetně například rybolovu či rovných obchodních podmínek, tedy předpokladu pro volný britský přístup na unijní jednotný trh v souvislosti například s pravidly státní podpory či hospodářské soutěže. Právě těmto tématům by se proto v nadcházejících týdnech měli věnovat vyjednavači za obě strany, stálo podle Reuters v prohlášení Johnsonovy kanceláře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek