EU má podle Navalného zavést sankce proti oligarchům

08.10.2020
Euroskop, čtk

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj vyzval Evropskou unii, aby tvrdě postihla oligarchy blízké Kremlu. Napsala to včera agentura Reuters. Navalnyj se nyní zotavuje v Německu z otravy zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, která ho postihla v Rusku. Francie a Německo dnes ve společném prohlášení oznámily, že svým evropským partnerům navrhnou uvalení sankcí na osoby, které zjevně nesou odpovědnost za útok proti Navalnému, a na zařízení, které je zapojeno do programu novičok.

Německo v úterý uvedlo, že diskutuje se svými partnery o tom, jaké kroky podniknout poté, co Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v Navalného krvi byla nalezena nová a dosud nenahlášená varianta novičoku. Několik západních vlád už prohlásilo, že Rusko musí pomoci při vyšetřování, nebo bude čelit důsledkům. Moskva popírá Navalného obvinění, ​​že má otravu na svědomí.

„Sankce proti celé zemi nefungují. Nejdůležitější je uvalit zákaz vstupu a zmrazit aktiva lidem, kteří profitují z režimu. Zpronevěřují peníze, kradou miliardy a o víkendu odlétají do Berlína nebo do Londýna. Kupují si drahé byty a vysedávají v kavárnách,“ řekl Navalnyj nejprodávanějšímu německému deníku Bild.

Sankce by měly podle něj postihnout i hlavního dirigenta Mnichovské filharmonie Valerije Gergijeva, který je stoupencem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas a jeho francouzský protějšek Jean-Yves Le Drian v dnešním společném prohlášení zdůraznili, že obě země Rusko opakovaně vyzvaly, aby okolnosti pokusu o vraždu opozičníka ruskou vojenskou nervovou látkou na ruské půdě plně objasnilo a zúčtovalo s pachateli.

Dosud však Moskva podle Berlína a Paříže neposkytla věrohodné objasnění. „Proto se domníváme, že neexistuje žádné jiné přesvědčivé vysvětlení otrávení pana Navalného než to, že Rusko na něm má podíl a nese za něj odpovědnost,“ stojí v prohlášení. Francie a Německo proto navrhují svým evropským partnerům uvalení dodatečných sankcí.

„Návrhy budou cílit na jednotlivce, kteří jsou na základě svých oficiálních funkcí považováni za odpovědné za tento zločin a porušení mezinárodních právních norem, tak i na zařízení, které je zapojeno do programu novičok,“ citovala z prohlášení agentura DPA.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab na prohlášení reagoval ubezpečením, že Británie stojí po boku Německa a Francie a bude s nimi při zavedení sankcí proti ruským činitelům spolupracovat. Naopak mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová označila dokument za „nepřijatelný“, informuje agentura TASS.

EU by mohla podle Reuters zmrazit aktiva či zakázat cestovat Rusům zapleteným do případu Navalného otravy. Ekonomické sankce by mohly postihnout dokončení plynovodu Nord Stream 2, který má přepravovat zemní plyn z Ruska přímo do Německa po dně Baltu.

Navalnyj byl v bezvědomí letecky přepraven do Berlína poté, co 20. srpna při vnitrostátním letu na Sibiři zkolaboval. Později se zotavil natolik, že mohl být propuštěn z berlínské kliniky. Do Ruska se chce vrátit.

Opozičníka pobouřilo, že Rusko nijak nepomohlo s vyšetřováním jeho otravy. „Nevyvinuli ani snahu, aby budili zdání, že vyšetřují,“ řekl Navalnyj Bildu a zopakoval svůj názor, že jej otrávili na přímý Putinův rozkaz. Kritizoval také bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který je Putinovým přítelem a lobbistou ruských energetických firem. Označil jej za „poslíčka Putina, který chrání vrahy“.

OPCW uvedla, že dva vzorky Navalného krve a moči obsahovaly „inhibitor cholinesterázy“ podobný dvěma látkám typu novičok, které organizace v roce 2019 zakázala. Generální ředitel OPCW Fernando Arias výsledky označil za „velmi znepokojivé“. Připomněl, že země, které se připojily ke konvenci o chemických zbraních, použití těchto prostředků prohlásily za odsouzeníhodné a v rozporu s mezinárodními normami. Rusko tuto úmluvu podepsalo a ratifikovalo.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo vyjádření OPCW „pokračování předem naplánovaného spikleneckého scénáře“ okolo „v podstatě fantastického příběhu“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek