Ministři zahraničí EU budou jednat o sankcích za otravu Navalného

12.10.2020
Euroskop, čtk

Shodu na tom, zda potrestat Rusko za otravu opozičního předáka Alexeje Navalného, budou dnes hledat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Diskusi povedou o návrhu Německa a Francie, které chtějí uvalit sankce na několik ruských představitelů. Podle nejmenovaného unijního činitele by ministři mohli schválit plán na přijetí postihů, konkrétní jména však patrně odsouhlasí až později. Debatovat budou i o možném rozšíření sankčního seznamu běloruských představitelů.

Unijní země chtějí sankcemi vůči Moskvě zareagovat na zprávu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která minulý týden potvrdila, že v Navalného krvi byla nalezena nová a dosud nenahlášená varianta nervově paralytické látky novičok. Moskva tvrdí, že s otravou nemá nic společného, na výzvy EU ke spolupráci při vyšetřování však dosud nezareagovala. Sám Navalnyj, který se nyní z otravy zotavuje v Německu, vyzval unii k uvalení cílených sankcí.

Iniciativa Berlína a Paříže má podporu velké části zemí EU, pozitivně se k ní v pátek vyjádřil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle unijního zdroje mohou dnes šéfové diplomacií dospět k dohodě na uvalení sankcí, mezi něž by mělo patřit zmrazení majetku v bankách v EU či zákaz cest na území evropského bloku. Konkrétní jména potrestaných však zřejmě členské státy schválí až v příštích týdnech.

Na programu ministerského jednání v Lucemburku je i reakce na pokračující potlačování pokojných opozičních protestů v Bělorusku režimem autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Zástupci unijních vlád se budou bavit o tom, zda rozšířit sankční seznam čítající dosud 40 jmen o další činitele odpovědné za volební manipulace či násilí na demonstrantech. Že by se na listině měl v nejbližších dnech objevit i sám Lukašenko, po čemž dlouhodobě volají zvláště pobaltské země či Polsko, je však podle diplomatických zdrojů nepravděpodobné. Část států totiž stále dává přednost možnému jednání s autokratickým politikem, k němuž však Lukašenko dosud neprojevil vůli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek