Johnson chce dohodu s EU, připraven je prý i na variantu bez ní

12.10.2020
Euroskop, čtk

Británie si dál přeje uzavřít s Evropskou unií dohodu o budoucích vztazích po brexitu, je ale připravena i na variantu bez ní a na partnerství australského typu. V telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to včera uvedl britský premiér Boris Johnson. Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune stanici FrancInfo řekl, že dohoda s Británií musí být hotová nejpozději do začátku listopadu.

Johnson včera Merkelové řekl, že by bylo pro obě strany přínosné, pokud by se v „nadcházejících dnech podařilo dosáhnout dohody“. Spojené království je ale připraveno i na alternativu, že po konci přechodného období budou pravidla obchodování mezi ním a EU podobné jako ty mezi EU a Austrálií, která s evropskou sedmadvacítkou dohodu o volném obchodu nemá.

„Premiér zdůraznil, že pokroku je třeba dosáhnout v nadcházejících dnech, aby bylo možné překlenout výrazné neshody, obzvlášť v oblasti rybolovu a rovných hospodářských podmínek,“ uvedl Johnsonův úřad. Pokroku je podle něj možné dosáhnout „intenzivními rozhovory mezi hlavními vyjednavači“ Michelem Barnierem za EU a Davidem Frostem za Londýn.

O stavu jednání o smlouvě upravující vztahy unie a Spojeného království po brexitu a konci nyní platného přechodného období mluvil Johnson v sobotu po telefonu také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

I jemu šéf britské vlády řekl, že v některých ohledech ještě mezi oběma stranami panují významné neshody a že Británie je připravená ukončit přechodné období volným partnerstvím australského typu, pokud se dohodu nepodaří uzavřít.

O osudu rozhovorů má být jasno do nejbližšího unijního summitu

„Dohodu potřebujeme v nadcházejících týdnech. To znamená zhruba na začátku listopadu. Nesmíme v závěrečných dnech jednání ztrácet klid, protože právě tehdy se většinou sahá k nepřiměřeným ústupkům,“ řekl v neděli stanici FranceInfo francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Beaune.

Johnson v posledních dnech opakuje, že o osudu rozhovorů má být jasno do nejbližšího unijního summitu. Ten začíná ve čtvrtek. Vyjednavač EU Barnier ale připouští, že jednání mohou pokračovat i po tomto datu. Hlavními spornými body jsou oblasti hospodářské soutěže a zachování rybolovných práv v britských vodách.

Barnier se nyní snaží přesvědčit zástupce přímořských států, aby zvážily ústupky ze svých požadavků na zachování současných práv na rybolov v britských vodách. Londýn v této věci odmítá ustoupit, kompromis ale zatím nepřipouštějí ani unijní země.

„Britské návrhy byly až dosud nepřijatelné. Rybáři by raději byli bez dohody než se špatnou dohodou, a v tom se nemýlí,“ řekla ve včera zveřejněném rozhovoru pro list Le Journal du Dimanche francouzská ministryně pro rybolov Annick Girardinová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek